Beach Cleanup Tour
Drie van de 2748 vrijwilligers die aan de slag gingen in het kader van de Beach Cleanup Tour (foto: Stichting De Noordzee/Lize Kraan).

In ruim twee weken tijd maakten zo’n 2750 vrijwilligers in het kader van de vijfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour de hele Noordzeekust – van Cadzand tot en met Schiermonnikoog – afvalvrij. Het grootste deel van het verzamelde afval bestaat uit plastic. De resultaten werden bekendgemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van de opruimactie in Zandvoort.

De Boskalis Beach Cleanup Tour is een initiatief van Stichting De Noordzee. Er werd dit jaar minder afval opgeruimd dan vorig jaar (ruim 19 duizend kilo), maar meer dan tijdens de editie van 2015 (11,5 duizend kilo). De verschillen laten zich volgens Stichting De Noordzee verklaren door bijvoorbeeld de stand van de wind, zeestromen, het aantal stranddagen, de hoeveelheid badgasten of andere schoonmaakacties. De Tour laat in ieder geval zien dat er jaarlijks veel afval aanspoelt uit zee en achter wordt gelaten door badgasten. Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee: “De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen. De Boskalis Beach Cleanup Tour blijft hard nodig om mensen bewust te maken en de hoeveelheid afval op het strand en in zee terug te dringen om zo de mooie natuur van onze Noordzee te beschermen en behouden.”

Matras, zwangerschapstest, 3733 sigarettenfilters en heel veel paraffine
Tijdens vrijwel elke etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour ruimden de vrijwilligers paraffine op. Sinds 7 augustus was Rijkswaterstaat ook al bezig met het opruimen van aangespoelde paraffine, met zogeheten ‘beachcleaners’. Samen met Rijkswaterstaat doet Stichting De Noordzee onderzoek naar de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine.

De etappe Scheveningen – Wassenaar stond in het teken van de nieuwe ‘Filter Challenge’, waarbij twee teams in 20 minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters raapten. In totaal vonden de teams op 500 meter strand 3733 filters. Er is ook een aantal opvallende items gevonden, zoals een matras, een negatieve zwangerschapstest en een oefenbom van defensie. Het grootste deel van het afval bestond uit plastic items, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic.

Ook op de Nederlandse Antillen
Dit jaar stak de Boskalis Beach Cleanup Tour voor het eerst ook de oceaan over. Op 13 augustus werd het stokje symbolisch overgegeven aan vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds en haaienbeschermingsorganisatie Save our Sharks, die de stranden van Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten van zwerfvuil ontdeden.

www.beachcleanuptour.nl

www.noordzee.nl