Boskalis Beach Cleanup Tour steekt oceaan over

De Boskalis Beach Cleanup Tour, een initiatief van Stichting de Noordzee waarin bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en overheden de hele zomer lang de stranden langs de Nederlandse kust opruimen, krijgt navolging in de overzeese koninkrijksgebieden. Op 13 augustus wordt het stokje via een live-verbinding overgedragen aan Aruba, Curacao en Sint Maarten.

De haaienbeschermingsorganisatie Save our Sharks luidt al langer de alarmbel over het gevaar van plastic afval in zee en oceaan. Naar schatting drijven er volgens die organisatie meer dan 5 biljoen stukken plastic in de oceanen, met desastreuze gevolgen voor het leven en het ecosysteem in oceanen en zeeën. Daarom besloot Save our Sharks zich aan te sluiten bij de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Estafette in het hele koninkrijk
Op 13 augustus wordt tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour een ‘Caribbean estafette’ georganiseerd. Eerst maken medewerkers en partners van Save our Sharks die dag het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee schoon. Aan het eind van de dag wordt via een live satellietverbinding symbolisch het stokje overgedragen aan partners en collega’s in het Nederlands Caribisch gebied, het werkgebied van Save our Sharks. Zij zullen daar de stranden van Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten van zwerfvuil ontdoen. Save our Sharks trekt hierin op met het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties, die enkele stranden op Saba, Bonaire en Sint-Eustatius op zullen ruimen. Het is de eerste keer dat in heel het koninkrijk tegelijkertijd een dergelijke cleanup-estafette wordt gehouden.

In 2050 meer plastic dan vis in de oceanen
Alle stukken plastic die nu in oceanen drijven, wegen samen een geschatte 250.000 ton. Het plastic komt in het water terecht door vervuiling op stranden of langs rivieren, maar ook door plastic deeltjes in bijvoorbeeld tandpasta en scrubs die via het afvoerputje wegspoelen. Aangezien plastic moeilijk afbreekbaar is, groeit de hoeveelheid snel. Een recent rapport van de Ellen MacArthur Foundation, een non-gouvernementele organisatie die zich richt op stimulering van de circulaire economie, stelt dat in 2050 de oceanen meer plastic dan vis zullen bevatten.

www.saveoursharks.nl