De Amsterdam International Water Week trekt waterprofessionals uit de hele wereld naar Amsterdam (foto: Aquatech).

Volgende week begint de Amsterdam International Water Week. Ons land ambieert toonaangevend te zijn in de mondiale watersector en daar hoort een evenement bij dat waterprofessionals uit de hele wereld naar Amsterdam trekt. Het programma van de AIWW is er dan ook naar, met als bekende hoogtepunten de watertechnologievakbeurs Aquatech Amsterdam en de internationale AIWW-conferentie.

Holland paviljoen herbergt internationale gasten
Op de beursvloer van Aquatech Amsterdam staat een groot aantal Nederlandse watertechnologiebedrijven en organisaties samen in het Holland paviljoen (hal 11 stand 406). Directeur Hein Molenkamp van de Water Alliance nodigt iedereen van harte uit om het paviljoen te bezoeken. “Dit jaar zijn we in het Holland paviljoen voor het eerst gastheer voor waterhubs uit Korea, Israël, de Verenigde Staten en Singapore.” Molenkamp wijst erop dat die landen in onze voetsporen volgen en bezig zijn om – net als in Nederland – een infrastructuur op te bouwen voor het vernieuwen van watertechnologie. “We werken steeds meer met ze samen om in gezamenlijkheid naar die vernieuwende technieken te zoeken. Wie goed kijkt, zal ontdekken dat het Holland paviljoen veel meer is dan een optelsom van individuele exposanten”, aldus Mollenkamp.

Voor de vaste bezoekers van de Aquatech Amsterdam zal het dit jaar even wennen zijn. De beurs is groter geworden en telt nu acht hallen (foto: Aquatech).

Innovatiepark en lounge
Op het paviljoen is dit jaar ook een Innovatiepark ingericht (hal 11 stand 104), waar jonge ondernemers hun prille producten en diensten aan de wereld kunnen tonen.  Verder is er ook een lounge die bedoeld is als een ontmoetingsplek voor het voeren van gesprekken met de Nederlandse en buitenlandse exposanten.

Amsterdam Agreements
Twee jaar geleden zijn op de AIWW-conferentie de eerste Amsterdam Agreements gelanceerd. Het gaat om speciale allianties die zich verplicht hebben tot een vernieuwende manier van samenwerken, gericht op het oplossen van een gedeeld waterprobleem of de uitvoering van een bijzonder project. Het idee erachter is dat de AIWW-conferentie meer moet opleveren dan alleen het praten over waterproblemen en -oplossingen. De AIWW-organisatie wil ook de ervaringen kunnen delen die allianties hebben met de uitvoering van vernieuwende oplossingen. Dit jaar zullen de allianties in Amsterdam voor het eerst hun ervaringen delen. Twee opmerkelijke allianties zijn de Blue Deal, die in veertig stroomgebieden in de wereld met lokale partijen werk gaat maken van echt integraal waterbeheer, en de Human Cities Coalition, die in sloppenwijken werkt aan de verbetering van het watersysteem en daarbij tegelijk de huisvestiging verbetert en de armoede aanpakt.

Nieuwe layout en Innovation avenue
Voor de vaste bezoekers van de Aquatech Amsterdam zal het dit jaar even wennen zijn. De beurs is groter geworden en telt nu acht hallen. Er zijn vier extra hallen in gebruik (hal 10, 11, 12 en 13) en er zijn twee hallen afgevallen (hal 6, 7). De hallen worden verbonden door de Innovation Avenue, die deze editie meer dan 500 meter lang is. In het midden (hal 13) is het Future Water Square, met het Future Water Theatre. Hier is ook het honk voor de jonge waterprofessionals.

De Innovation Avenue op Aquatech was twee jaar geleden al een groot succes en is dit jaar verlengd tot meer dan 500 meter (foto: Jeroen Bezem).

Veel te beleven
Naast de nieuwste watertechnologie van meer dan duizend internationale exposanten op de beursvloer en inspirerende presentaties en discussies met toonaangevende waterexperts op de conferentie, zijn er de hele week tal van andere activiteiten. Een greep daaruit:
Open Nederlandse fitterijwedstrijden (hal 12 stand 917), met teams van drinkwaterbedrijven – ook uit Engeland en Amerika – die vier dagen lang tegen elkaar strijden om het snelst een tapaansluiting te maken op een hogedrukleiding.
Brains for brine (dinsdag 5 november, hal 13 stand 102), met de presentaties van vijf genormeerde jonge waterprofessionals over hun innovatieve ideeën voor het verwerken van brijn dat overblijft bij het ontzouten van zeewater. De winnaar krijgt een prijs van 10.000 dollar.
Sarphati Sanitation symposium (woensdag 6 november, hal 13, eerste verdieping, theater), over het bereiken van het VN duurzaamheidsdoel 6 voor water, dat moet leiden tot universele toegang tot schone toiletten in 2030.
Stowa workshop: Dutch innovations micropollutants removal (donderdag 7 november, hal 13, eerste verdieping, theater), over zuiveringstechnieken voor het verwijderen van microverontreinigingen uit communaal afvalwater.

De Amsterdam International Water Week is van zondag 3 tot en met vrijdag 8 november in het beursgebouw RAI Amsterdam. Dagelijks van 10.00-18.00. Voor deelname aan de conferentie is registratie verplicht (niet gratis). Bezoek van de vakbeurs is gratis (wel verplicht aanmelden).

Meer informatie op: www.internationalwaterweek.com  en www.aquatechtrade.com/amsterdam