Met het ophangen van een bouwdoek gaven wethouder Voskamp en hoogheemraad Ouwendijk 15 januari het officiële startsein voor de vervanging van de kademuur en het ophogen van de kade aan de Goudsteen in Maassluis (foto: Delfland).

Aannemer Van Dijk Maasland startte 15 januari met de vervanging van een historische kademuur in het centrum van Maassluis door een damwandconstructie. De kademuur aan de Goudsteen verkeert in een slechte staat. Ook is de kade die onder het wegdek ligt te laag. Het werk is naar verwachting eind mei 2020 klaar.

De aannemer voert de werkzaamheden voor de weg, de waterkering en de kademuur in opdracht van de gemeente en mede namens Hoogheemraadschap van Delfland uit. De waterkering moet gemiddeld circa 20 cm worden verhoogd zodat het voor de komende jaren weer aan de veiligheidsnorm voldoet.

Het vervangen van de kademuur en het ophogen van de waterkering is complex. Het gaat om een beschermd stadsgezicht met historisch waardevolle kwetsbare gebouwen. Door werkzaamheden met zware machines kunnen trillingen ontstaan. Daarom zijn trillingsmeters en meetspiegels aangebracht op de panden grenzend aan de kademuur aan de Goudsteen om eventuele afwijkingen te kunnen monitoren en controleren.

Nieuw wegdek met kinderkopjes

In het nieuwe wegdek wordt een vlak met kinderkopjes gelegd. Dit is een knipoog naar het verleden. Ooit maakte kademuur de Goudsteen deel uit van de Rijksstraatweg nr. 4, aangelegd door Napoleon. De kleine keizer van Frankrijk had door heel Nederland een netwerk van geplaveide wegen aangelegd om zijn legers overheen te sturen.

Bodem West-Nederland blijft zakken

De omgeving rond de kade krijgt ook nieuwe bestrating. Deze vormt straks één geheel met het wegdek van de rest van de binnenstad. Op de lange termijn zijn er meer waterkeringen in Maassluis die moeten worden opgehoogd. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. De bodem in het westelijk deel van Nederland blijft zakken. Dat komt met name door inklinking: doordat de bodem uitdroogt, vergaat het veen en zakt de bodem. De extreem droge zomers van de afgelopen twee jaar hebben dit proces van inklinking versneld.