Foto: RIWA-Rijn

De Duitse omroep WDR maakt bekend dat giftige stoffen in de Rijn zijn terechtgekomen na een grote explosie bij chemiebedrijf Currenta in het Roergebied eind juli 2021. Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn boos, het gaat om het zoveelste incident met chemische bedrijven in het Roergebied.

Het bedrijf dat de lozing in het afvalwater deed, afvalverwerker Currenta in het Duitse Leverkusen, kampte op 27 juli dit jaar met een grote brand van containers met mengsels van gevaarlijke stoffen. Zeven mensen kwamen door de explosies om het leven, 31 mensen raakten gewond. Het bluswater is wel door een zuiveringsinstallatie gegaan, maar niet alle stoffen zijn daarbij afgebroken. Als gevolg daarvan bleef onder meer clothianidine, een insectengif dat in Nederland alleen door glastuinbouwers gebruikt wordt, achter.

Geen lozingsnorm

De Duitse normen zouden niet overschreden zijn volgens Currenta, maar experts geven aan dat er helemaal geen norm voor die stof bestaat. Er is zestig tot zeventig liter in de Rijn geloodst, dat zou bij vergelijkbare stoffen waar wel normen voor zijn betekenen dat de norm lokaal zeker zestigduizend maal overschreden was.

Lozing niet gemeld

Gerard Stroomberg, directeur van vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA-Rijn, verwijt de lokale autoriteiten en het bedrijf dat ze de lozing niet gemeld hebben. “De afspraak is dat dit soort zaken gemeld wordt”, zegt hij in het AD. Gelukkig bleven de meetwaarden wel onder de Nederlandse signaleringswaarde voor opkomende stoffen. Stroomberg benadrukt daarom dat de veiligheid van het drinkwater bij zijn vijf miljoen afnemers niet in gevaar was. Hoe dan ook, als hij wel tijdig geïnformeerd was had hij de waterinname uit de Rijn nog tijdig af kunnen sluiten.
Eerder pleitte RIWA-Rijn-directeur Gerard Stroomberg al voor concrete reductiedoelen van chemische stoffen die de Rijn vervuilen en de drinkwaterbereiding steeds lastiger maken.

Volgens Currenta was er te weinig opslagcapaciteit om het vervuilde afvalwater op te slaan. Stroomberg hoopt dat ook Rijkswaterstaat zich als beheerder van de Nederlandse Rijntakken over de zaak wil buigen.