Spelers van Manchester City Football Club toosten met het bier van afvalwater van het dak van het stadion (foto:Xylem).

Xylem produceerde recentelijk met Heineken Manchester het limited edition bier ‘Raining Champions’. De bierbrouwer gebruikt gezuiverd regenwater door Xylem van het dak van het Etihad stadion om het bier te brouwen. De naam van het bier duidt niet alleen op het regenwater, maar ook op het feit dat Manchester City op dit moment de regerend kampioen van Engeland is (reigning champion).

Het watertechnologiebedrijf ondertekende in 2018 met Manchester City Football Club tijdens de Singapore International Water Week een partnerschap. Samen werken ze onder de vlag van het sociale investeringsprogramma van het bedrijf (Xylem Watermark-projecten) onder meer aan de bouw van watertorens in gemeenschappen over de hele wereld die geen toegang tot schoon water hebben.

Xylem en Manchester City willen zo aandacht vragen van voetbalfans voor waterproblemen, zoals gebrek aan toegang tot schoon water en overstromingen. Rond 2050 hebben meer dan 5 miljard mensen last van watertekorten, stelt Joseph Vesey, Senior Vice President en Chief Marketing Officer bij Xylem. “Via ‘Raining Champions’ en onze bredere campagne ‘Closer Than You Think’ willen we de volgende generatie fans inspireren om anders te denken over wateruitdagingen en oplossingen.”

Bier van gezuiverd afvalwater
Xylem en het Berlijnse waterbedrijf Berliner Wasserbetriebe hebben met het Kompetenzzentrum Wasser Berlin (het Berlin Centre of Competence for Water) ook een bier gebrouwen van gezuiverd afvalwater. Het bier was onlangs te proeven op de International Conference on Water Reclamation and Reuse in Berlijn. Xylem behandelde het afvalwater om het bier te brouwen met ultraviolet licht en waterstofperoxide. Het oxidatieproces zorgt volgens het watertechnologiebedrijf voor zeer zuiver water. Dat is belangrijk voor de consumentenveiligheid en de kwaliteit van het bier.

Meer bieren van regenwater
In Nederland zijn er volgens een bericht op de site van Biernet al verschillende bieren op de markt gekomen die werden gebrouwen met regenwater. Zo werd in 2016 CODE Blond van De Prael gelanceerd. In 2018 brachten Brouwerij de Hemel met Parapluvius, Grutte Pier met Friese Boezem, BaxBier en Helderse Jongens in samenwerking met Rainbeer een regenbier op de markt.

Lees hier het persbericht.