Prijswinners en Willem Koerselman vlnr: Leo Heijnen, Ruud Bartholomeus met Gertjan Medema op scherm, Willem Koerselman, Ronald Italiaander, Anke Brouwer en Goffe Elsinga (foto: KWR)

Leo Heijnen en Goffe Elsinga van KWR Watercycle Research ontvingen 10 juni met mede-auteurs Gertjan Medema, Ronald Italiaander en Anke Brouwer-Hanzens de Willem Koerselmanprijs voor hun rioolwateronderzoek in de strijd tegen het coronavirus. De prijs wordt jaarlijks door KWR uitgereikt aan de in het afgelopen jaar meest geciteerde wetenschapper verbonden aan het onderzoeksinstituut.

De publicatie die hierover aan het begin van de pandemie verscheen, werd in 2020 al 49 keer geciteerd. “Omdat KWR al over veel kennis omtrent rioolwateronderzoek beschikt, konden we snel schakelen”, aldus eerste auteur Gertjan Medema.

Tijdens de uitreiking van de prijs gaf Ruud Bartholomeus, Chief Science Officer bij KWR, een korte toelichting op de stand van zaken rond de publicaties van het afgelopen jaar. Zo signaleert hij de trend dat KWR steeds vaker in open access journals publiceert. Daarmee neemt de zichtbaarheid van het onderzoek toe. Bartholomeus: “Uiteraard gaat het niet om citaties alleen. Vooral belangrijk is, dat ons werk bijdraagt aan de maatschappij, het impactgedreven onderzoek van onze overheid, de Europese Green Deal, en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, . Wat dat betreft hebben we dit jaar een prachtige winnaar.”

Belangrijk gereedschap

De titel van het prijswinnende artikel luidt: ‘Presence of SARS-Coronavirus-2 RNA in Sewage and Correlation with Reported COVID-19 Prevelance in the Early Stage of the Epidemic in The Netherlands’, gepubliceerd in Environmental Science and Technology Letters. Bij zijn felicitaties aan de auteurs, roemt Willem Koerselman het onderzoek. “Hiermee is heel belangrijk gereedschap ontwikkeld waarmee hopelijk grip kan worden gekregen op de pandemie die mensen wereldwijd al anderhalf jaar in de greep houdt. Ik kan me bijna geen beter voorbeeld voorstellen waarmee wetenschap en praktijk zo naadloos op de praktijk aansluiten”, aldus Koerselman.

Wereldwijde impact

Hoeveel impact het COVID-rioolwateronderzoek inmiddels wereldwijd heeft, illustreerde Medema tijdens de online prijsuitreiking aan de hand van een overzicht van 55 landen, 86 dashboards en 263 universiteiten waarin de methode inmiddels wordt toegepast. Ook noemt hij de Health Emergency Preparedness and Responsive Authority (HERA); een nieuw initiatief van de Europese Unie, gericht op een betere paraatheid en een betere respons op noodsituaties op gezondheidsgebied. HERA geeft de aanbeveling dat alle Europese lidstaten rioolwateronderzoek inzetten als middel om de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus en nieuwe varianten daarvan onder de populatie te monitoren. Medema: “Nu voor het rioolwateronderzoek in Nederland en daarbuiten een goede infrastructuur bestaat, hoop ik dat hier nog veel meer toepassingen uit voortkomen.”

Lees hier meer over het COVID-19 rioolwateronderzoek