Wedstrijd waterbesparende innovaties
De 50-liter huis challenge streeft naar een waterbesparing van 60 procent (foto:Pixabay).

Ondernemers met een innovatie voor waterbesparing in huis kunnen meedoen met de 50-literhuis challenge, een wedstrijd voor waterbesparende innovaties. De ambitie is een huis waarin ieder persoon maximaal 50 liter drinkwater per dag gebruikt. Een opgave, want het gemiddeld verbruik per persoon per dag is nu zo’n 120 liter drinkwater. Dat betekent dus een besparing van bijna zestig procent.

De challenge wordt georgniseerd door zoeken Dunea, VPdelta, The Green Village en Arcadis. De winnaar mag zijn innovatie een jaar lang gratis testen in één van de bewoonde woningen op het fieldlab voor duurzame innovatie The Green Village in Delft. De drie beste innovaties opgenomen in het Dutch water innovations portfolio van VPdelta. Deze partijen krijgen bovendien een jaar lang twee uur per maand consultancy met experts van de coalitiepartners.

Duurzaamheid

In de watersector speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Kraanwater dat niet wordt gebruikt en afvalwater dat niet door het putje gaat, hoeft niet te worden gezuiverd. Daarmee bespaar je een hoop energie en dus CO2-uitstoot. Door minder kraanwater te gebruiken, regenwater in te zetten en meer water opnieuw te gebruiken, draag je bij aan een klimaatneutraal leven. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor watergebruik in woningen, maar ook voor bedrijven.

Bundelen van denkkracht

Om te komen tot een verbruik van 50 liter drinkwater per dag, maken Dunea, Arcadis en VPdelta gebruik van innovatieve denkkracht. Zo worden ook challenges uitgeschreven onder scholieren, studenten en startups. Zij worden uitgedaagd en kunnen meedenken over wat nodig is om te komen tot een vijftig-literhuis. De deelnemers worden onder andere aangezet nieuwe waterbesparende producten te ontwikkelen. Tegelijkertijd dragen de challenges bij aan bewustwording rondom waterverbruik.

Meedoen met de wedstrijd waterbesparende innovaties?

Schrijf je dan voor 15 oktober in via www.thegreenvillage.org

 

Meer nieuws uit de watersector