WBL neemt modulaire Verdygo installatie in gebruik

Waterschapsbedrijf Limburg nam maandag 20 december op de rioolwaterzuivering in Simpelveld en Roermond de eerste Verdygo installatie in gebruik. Het gaat om een innovatieve, modulaire en duurzame rioolwaterzuivering die het rioolwater op maat zuivert tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten. De installatie is volledig bovengronds, compact en verplaatsbaar. WBL zet met deze zelfontwikkelde installatie in op flexibilisering van de rioolwaterzuivering.

WBL verwacht met de nieuwe installatie de waterzuivering ‘goedkoper, efficiënter, flexibeler en duurzamer’ te krijgen.

beeld WBL

Modulair
Bij een Verdygo zuiveringsinstallatie worden bovengronds standaard modules gebouwd voor de rioolwaterzuivering. Deze zijn vrij eenvoudig te demonteren en te verplaatsen. Verdygo is modulair zodat alle onderdelen aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Ger Driessen, voorzitter Waterschapsbedrijf Limburg: “Hierdoor ontstaat grote innovatiekracht omdat we flexibel kunnen inspelen op klimaatveranderingen, de nieuwste ontwikkelingen in zuiveringstechnologie en veranderende vraag uit de markt.”

beeld WBL

Het bovengrondse modulaire systeem heeft ook een groot kostenvoordeel; twintig procent ten opzichte van traditionele bouwmethoden. WBL-directeur Guus Pelzer: “Bovendien wordt de bouwtijd met een derde verkort. Ook in het onderhoud kan jaarlijks twintig procent kostenbesparing worden gerealiseerd.” De projecten in Simpelveld en Roermond kosten samen 10,7 miljoen euro.
Pelzer geeft aan dat WBL ernaar te streven dat de zuiveringsbelasting in Limburg, het laagste tarief in Nederland, laag blijft.

Innovaties testen
Groot voordeel van het systeem is dat de modulaire opbouw het makkelijker maakt innovaties uit te testen en toe te passen. Dat kan door een module toe te voegen. Waterschapsbedrijf Limburg heeft in eigen beheer het Verdygo-concept bedacht en werkt nauw samen met onderzoekers en bedrijfsleven. De nieuwe zuivering moet een proeftuin worden voor het uittesten van nieuwe innovaties.
In Simpelveld wordt de biologische zuivering en de slib-indikking op Verdygo-wijze voor het eerst in de praktijk gebracht. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Roermond wordt de techniek ingezet bij de installaties die de aanvoer van rioolwater regelen. Simpelveld is hierbij ook een proeftuin voor het uittesten van technieken. Zo zijn de vier grote tanks gemaakt van verschillende materialen: beton, roestvast staal, hout, en gecoat staal. In de betonnen tank wordt in samenwerking met TU Delft een test gedaan met zelfherstellend beton.

Aparte entiteit voor vermarkten
WBL richtte in maart 2015 de zelfstandige dochteronderneming Verdygo BV op. Door het Verdygo-concept in een aparte entiteit onder te brengen, wil WBL het concept nationaal en internationaal commerciaal vermarkten zonder dat de de belastingbetaler risico loopt. Met de oprichting van een aparte entiteit wil WBL voorkomen dat de belastingbetaler risico loopt.

Midden Oosten
Er is al veel internationale belangstelling voor Verdygo, met name uit het Midden Oosten. Waterschaarste is daar een belangrijk thema. Waar in Nederland het afvalwater weer wordt uitgezet in de rivier wordt het in het Midden Oosten verder verwerkt tot water voor irrigatie of industriële toepassingen (of zelfs drinkwater). Eerder dit jaar tekende Verdygo BV en Strukton een intentieverklaring voor samenwerking in het Midden Oosten.

Bouw
De Stegge Bouw & Werktuigbouw uit Goor was hoofdaannemer voor de bouw die vorig jaar in oktober startte. Royal Haskoning DHV leverde de innovatieve Nereda® zuiveringstechnologie. Voor de bouw van de tanks zorgen vier leveranciers (ISS Tanks, SBE, Bestcon en De Groot Vroomshoop) en de firma Croon levert software voor WAUTER, het centrale procesautomatiseringssysteem.

Bekijk hier een algemene film over Verdygo van WBL en zie in een timelaps hoe de bouw in Roermond en SImpelveld verliep.