Wafilin stapt in TFO-membraan alliantie met Aquaporin en Berghof

membraan
Eric Wildeboer (Berghof, links) en Henk Schonewille (Wafilin, rechts) bij de samen gebouwde Food-TFP pilot installatie op de WaterCampus Leeuwarden. (foto: Wafilin Systems)

Aquaporin en Berghof Membranes hebben hun bestaande samenwerking uitgebreid met Wafilin Systems voor de ontwikkeling van voorwaartse osmose technologie. Met Wafilin heeft de alliantie nu ook een specialist in huis voor het ontwerpen en bouwen van membraaninstallaties. De samenwerking richt zich vooral de waterbehandeling en sapindikking in de voedingsmiddelensector. Berghof Membranes en Wafilin Systems opereren beide vanuit de Water Campus Leeuwarden.

Watertechnologiebedrijf Wafilin Systems is toegetreden tot de strategische alliantie van membraanproducenten Aquaporin en Berghof Membranes. Het Deense Aquaporin is gespecialiseerd in biomimetische membranen, en de in Nederland gevestigde dochteronderneming van Berghof Group heeft zich toegelegd op buisvormige membranen voor het scheiden van processtromen en behandelen van afvalwater. Beide bedrijven werken al sinds 2016 samen bij de ontwikkeling van buisvormige voorwaartse osmose technologie. Deze technologie onderscheidt zich door gebruik te maken van de osmotische druk die opgeloste deeltjes veroorzaken. Hierdoor hoeft het te behandelen water of concentraat minder hard door het membraan te worden geperst dan bij omgekeerde osmose. De hydraulisch druk is lager en dat leidt tot minder energieverbruik en minder snelle verstoppingen van het membraanoppervlak.

Maatwerk

Met de toetreding van Wafilin Systems versterkt de alliantie vooral de applicatie van hun technologie. Wafilin is gespecialiseerd in maatwerk voor membraanfiltratiesystemen in de industrie. Het bedrijf noemt zich ‘masters in membrains’ om vooral de expertise te benadrukken die het in huis heeft voor het ontwerpen en leveren van slimme en innovatieve toepassingen van membraanscheidingsprocessen.
“We zijn verheugd en trots dat Berghof en Aquaporin ons hebben gekozen als partner in deze strategische alliantie”, zo laat Wafilin-directeur Henk Schonewille weten. “Voorwaartse osmose is een veelbelovende technologie en een waardevolle aanvulling op ons portfolio van innovatieve membraanoplossingen. We zijn ervan overtuigd dat we samen met onze partners met succes unieke toepassingen kunnen ontwikkelen voor onze klanten in de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie”, aldus de Wafilin-directeur.

Alternatief voor verdampen

De alliantie is gericht op de toepassing van ‘food tubular forward osmosis’ (food-TFO) voor het indikken van voedselproducten. De TFO-membranen zijn speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de voorschriften voor materialen die in contact kunnen komen met voedsel. Hierdoor zijn ze geschikt voor het concentreren bij lagere temperaturen.
Food-TFO is een energiezuinige alternatief voor verdampen en houdt ook de waardevolle aroma’s, smaken en voedingsstoffen beter vast. De procestap gaat niet ten kosten van de kwaliteit en de smaak.

Commercialiseren

Directeur Eric Wildeboer van Berghof Membranes benadrukt de toegevoegde waarde van Wafilin Systems: “We zijn er vast van overtuigd dat de Food TFO-membranen die we met Aquaporin hebben ontwikkeld, unieke voordelen bieden, vooral voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Daarom zijn we blij met Wafilin Systems aan boord en kijken we ernaar uit om onze commerciële inspanningen te kunnen vergroten”, aldus Wildeboer.

Ook Aquaporin regeert bij monde van directeur Matt Boczkowski verheugd op het toetreden door Wafilin. “Het doel van dit uitgebreide team is om elkaars sterke punten te gebruiken om een op maat gemaakte oplossing te leveren om voor de energiezuinige en duurzame productie van hoogwaardige concentraten. Met onze oplossing kunnen voedingsmiddelen- en drankenproducenten nieuwe producten aanbieden”. Volgens Boczkowski kunnen de producenten hun CO2-voetafdruk verkleinen en door de verkleinde volumes hun de transportkosten verlagen.