Nederlandse stranden werden overspoeld met spullen uit de containers. (foto: Twitter).

In de nacht van dinsdag 1 januari op woensdag 2 januari 2019 verloor een containerschip boven het Duitse eiland Borkum 281 containers. Sindsdien worden de stranden in Terschelling overspoeld met spullen. Denk aan televisies, plastic speelgoed, klapstoelen, lampen en verpakkingsplastic. Zaterdag 5 januari organiseert Stichting De Noordzee een Containerramp Cleanup voor honderd vrijwilligers.

De hele week wordt er al met man en macht gewerkt aan het opruimen van de stranden. Het ministerie van Defensie heeft een aantal militairen teruggeroepen van hun kerstverlof om op de Waddeneilanden te helpen. De veerdiensten en busmaatschappijen bieden goedkope tickets aan voor mensen die aan met de opruimactie helpen.

Schade
Tenminste drie containers zouden vaten met organisch peroxide bevatten. Die containers zijn nog niet gevonden. De veiligheidsregio Friesland adviseert de strandjutters bij deze containers weg te blijven en de stof niet in te ademen. Medewerkers van Wetterskip Fryslân houden de dijken extra goed in de gaten. Bij Wierum is een aantal koelkasten aan wal komen drijven. “Dit doen we om te voorkomen dat er schade aan de dijk ontstaat”, stelt het waterschap op de website.

Bergingsbedrijf
Het bedrijf BDS uit Harlingen is donderdag 3 januari in opdracht van de rederij van het schip MSC Zoe uit Panama ook gestart met het opruimen van het materiaal. Het Friese waterschap heeft contact met het bergingsbedrijf om hen, waar nodig, te assisteren.