Eén van de drijvende pontons in de Tongelreep in Eindhoven (foto: waterschap De Dommel).

Sinds 10 augustus liggen er vijf pontons in de Tongelreep in Eindhoven. Deze drijvende eilanden van drie bij drie meter moeten een schuilplaats vormen voor vissen en onderwaterinsecten. Een grotere diversiteit aan onderwaterleven draagt volgens Waterschap De Dommel bij aan de verbetering van de waterkwaliteit van de Tongelreep en uiteindelijk de Dommel.

De drijvende pontons blijven als proef maximaal twee jaar in het water liggen. Onderaan de pontons zitten lamellen van verschillende materialen; wilgentenen, betonstaal, bamboe en kokosmat. Deze lamellen bieden een schuilplaats voor het onderwaterleven. De bovenkant van de drijvende blokken is beplant met bloemen en planten. De drijvende constructie komt ongeveer zestig centimeter boven het water uit.

Monitoren
Met behulp van een onderwatercamera onder de constructie en monstername met de boot monitort Waterschap De Dommel de proef. Door dit frequent te doen, wordt duidelijk welke vissen en onderwaterinsecten op welk materiaal gaan vestigen. Door op een andere plek in het water een referentiemonster te nemen, kan het waterschap zien of de onderwaterconstructies ook daadwerkelijk andere soorten aantrekken. Om vandalisme en diefstal van de apparatuur onder de constructie te voorkomen, worden de zijkanten van de pontons voorzien van begroeiing met distels en doornen, aldus woordvoerster Ilse Pol van het waterschap in het Eindhovens Dagblad.

Leefruimte onder water compenseren
Er wordt steeds meer gebouwd op water; steigers, woningen, zelfs hele wijken. Hierdoor verdwijnt er leefruimte voor onderwaterleven, stelt het waterschap Het idee van de drijvende eilanden komt van ontwerpbureau Blue Habitats in Rijswijk. Met een duurzame constructie onder water willen de oprichters het verlies aan leefruimte compenseren.
Waterschap De Dommel wil het creëren van onderwaterhabitats inzetten waar natuurlijk habitat ontbreekt. Vissen gebruiken natuurlijke materialen om onder te schuilen en hun eieren op af te zetten. Met name in een stedelijke omgeving zonder natuurlijkvriendelijke oevers en zonder ruimte voor takken, wortels of omgevallen bomen kunnen de drijvende eilanden volgens het waterschap uitkomst bieden.

Lees hier het persbericht