Veolia levert in Nederland onder meer verdampingstechnologie waarmee tot 120 ton afvalwater per dag kan worden behandeld (foto: Veolia).

De overname van Suez door Veolia komt steeds dichterbij. Beide bedrijven maakten onlangs bekend dat ze akkoord zijn met een ‘fusie’. Veolia betaalt een prijs van € 20,50 per Suez-aandeel, dat is € 2,50 meer in de zomer van 2020 boden. Het is overigens geen liefde op het eerste gezicht tussen de Franse bedrijven. Ze zijn al jaren verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. Suez weigerde tot dusver om onderdeel te worden van Veolia.

De overeenkomst tussen Veolia en Suez werd gepubliceerd in een persbericht. Beide bedrijven zijn actief op de wereldmarkt afval, afvalwater en drinkwater. Ook in Nederland ontplooien de bedrijven activiteiten in de watersector. Op dit moment wordt Suez gewaardeerd op circa € 13 miljard. De overeenkomst tussen Veolia en Suez moet 14 mei definitief zijn. De toezichthouders in verschillende landen moeten nog groen licht geven. Na de bekendmaking sloot het Suez-aandeel op de beurs van Parijs 7,73% hoger op € 19,86. De aandelenkoers van Veolia steeg met 9,66% tot € 24,75.

Wereldkampioen

Door de overname groeit Veolia uit tot concern met een omzet van € 37 miljard. CEO Antoine Frérot wil met de fusie sterker staan tegen de Chinese concurrentie. Hij wil dat Veolia uitgroeit tot een Franse wereldkampioen van ecologische transformatie. Philippe Varin, voorzitter van de raad van bestuur van Suez verklaart dat er eindelijk een akkoord is bereikt dat de waarde van Suez erkent. “We zullen waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat aan de voorwaarden wordt voldaan om te bereiken een definitieve overeenkomst die een einde zal maken aan het conflict tussen onze twee bedrijven.”

Win-win

Volgens Frérot van Veolia biedt de overname Frankrijk een topspeler in een sector die wellicht de belangrijkste van deze eeuw is. “Deze overeenkomst is gunstig voor iedereen. De toekomst van Suez in Frankrijk is gegarandeerd met behoud van behoud en banen garandeert. Het is een win-win situatie. De tijd van de confrontatie is voorbij, de tijd van de combinatie is begonnen. ”

Wereldwijde activiteiten

Het nieuwe Suez blijft zich bezighouden met de gemeentelijke water- en afvalactiviteiten in Frankrijk. Ook CIRSEE, het belangrijkste onderzoekscentrum in Frankrijk blijft onderdeel van Suez. Verder blijft het bedrijf actief in Italië (inclusief het belang in Acea), Tsjechië, Afrika (inclusief Lydec), Centraal-Azië, India, China, Australië en de wereldwijde digitale en milieuactiviteiten (SES).