Duizenden grote zandzakken in de Prinses Margriettunnel (Foto: Rijkswaterstaat).

Aannemer Van Hattum en Blankevoort startte maandag 23 januari met het verplaatsen van de 10.000 zandzakken op de tunnelelementen van de Prinses Margriettunel. Die waren eerder aangebracht omdat er een tunnelelement omhoog was gekomen. De tunnel kan half februari weer gedeeltelijk open voor het wegverkeer, stellen deskundigen van Rijkswaterstaat, aannemers onder leiding van VolkerWessels en specialisten van Deltares.

De A7 tussen Joure en Sneek werd 22 december vorig jaar in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten nadat een tunnelelement in de noordelijke oprit van de Prinses Margriettunnel omhoog was gekomen. Na de afsluitingen werden direct grote zandzakken aangevoerd om de tunnelelementen te stabiliseren en zo verdere schade te voorkomen.

Monitoringssysteem

In totaal werden 10.000 van deze grote zandzakken op de tunnelelementen geplaatst. Dankzij het aangebrachte monitoringssysteem is duidelijk geworden dat het omhoog gekomen tunnelelement weer nagenoeg in zijn oorspronkelijke positie is teruggezakt.
Het stabiliseren van de tunnelelementen blijft nodig totdat het herstel is uitgevoerd. Daarom worden stalen rijplaten en betonblokken aangebracht in de middenberm en aan de zijkanten van de tunnel. Op deze manier komt er ruimte voor het wegverkeer. Rijkswaterstaat blijft onderzoek doen naar de oorzaak.