‘Tijd voor een regeringscommissaris infectieziekten’

Viroloog Goudsmit pleitte recent in Buitenhof voor een ‘nieuwe infrastructuur van de gezondheidszorg’, vergelijkbaar met het Deltaplan. Voormalig deltacommissaris Wim Kuijken sloot zich bij het pleidooi aan. “Wat we nu nodig hebben is een nationale regie, bijvoorbeeld een Regeringscommissaris infectieziekten.”

Wim Kuijken veerde volgens het FD op bij het pleidooi van Goudsmit. De oud-topambtenaar, nu voorzitter van de raad van commissarissen bij De Nederlandsche Bank en voorzitter van de raad van toezicht van het Amsterdam UMC, was ruim negen jaar de eerste deltacommissaris.

“Dit vraagstuk kun je niet aan zorgsector overlaten. Er is iemand nodig die net als de Deltacommissaris boven de partijen staat en met alle relevante organisaties samenwerking op gang brengt, met het doel te voorkomen dat het nog een keer zo fout gaat. Hij opereert min of meer in de luwte, maar met bevoegdheden. Hij wordt niet bij ieder incident lastiggevallen door Kamervragen en schrijft ieder jaar een plan waar alleen zijn naam onder staat. Een plan waarin hij samenhang aanbrengt tussen economie, samenleving en gezondheid. Een advies aan de regering, voortschrijdend en transparant.”

Bovendien beschikt de deltacommissaris over een jaarlijks budget van €1 mrd, een bedrag dat nooit ter discussie staat. Kuijken: “Het interessante daaraan is dat er dan een geweldige machine op gang komt van plannen, nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden. Ik heb het aan den lijve meegemaakt.”

Zijn er niet te veel verschillen tussen grote hoeveelheden water en minuscule virussen? “Iedereen zegt dat je de twee rampen niet kan vergelijken. Water zien we dagelijks om ons heen en een virus is onzichtbaar. Maar ook bij water weet je niet wanneer het komt. Ik denk dat de strijd tegen virusuitbraken ingewikkelder is, maar het gaat erom focus aan te brengen om een nieuwe crisis te voorkomen.”