innovatieprijs-hedwige-polder
Foto: Bruges4Dike promotievideo

Op 26 april 2022 won het studententeam Bruges4Dike de innovatieprijs van de tweede Levee Challenge, een educatief event voor studenten. De opdracht was om aangebrachte dijkschade zo deskundig en efficiënt mogelijk te repareren met innovatieve technieken. Team Bruges4Dike deed dat met multiplex betonplaten die zelfs stand hielden bij overtopping.

Tijdens de Levee Challenge, georganiseerd door KU Leuven, doen studenten en professionals experimenten op een beschadigde dijk om te testen hoe de dijk tegen verschillende omstandigheden bestand is. De experimenten vonden in februari plaats op de Scheldedijk bij de Hedwige-Prosperpolder. De polder, die wordt omgevormd tot getijdennatuur, biedt een unieke kans om innovatieve onderzoeken uit te voeren op het gebied van waterveiligheid.

Dit jaar nam een studententeam het op tegen drie teams van professionals.
De aangebrachte dijkschade moest zo deskundig en efficiënt mogelijk gerepareerd worden met innovatieve technieken. De gerepareerde dijk moest vervolgens een aantal golfoverslagproeven kunnen weerstaan.

Dijkbescherming landzijde

De zes studenten van Bruges4Dike brachten beton multiplex platen aan op een beschadigd gedeelte aan de landzijde van de Scheldedijk. Daaronder lagen dampschermen en houten driehoekige constructies. Vervolgens werd met een golfoverslagsimulator getest of de dijk bestand was tegen verschillende manieren van golfwerking. De machine liet golven water over de dijk heen slaan. De hoogte van de golven varieerde daarbij, net als hoe lang de golven over de dijk stroomden en de locaties op de dijk. Het geërodeerde deel van de achterkant van de dijk was na de proef niet ernstiger beschadigd.

Innovatieprijs

“Het is een flexibele oplossing die in de praktijk blijkt te werken, niet alleen voor continue stroming maar ook bij overtopping. De innovatie is van een laag gewicht en gemakkelijk met de hand te dragen, met weinig impact op de omgeving. Kortom, een groot compliment voor Bruges4Dike!”, besloot de jury op de website van het internationale project Polder2C’s. De jury oordeelde dat de innovatie op het gebied van robuustheid, toepasbaarheid, praktisch gebruik en toekomstige potentie de beste was.

Overige prijzen

De professionale teams wonnen de overige prijzen: het team De Vlaamse Waterweg won met een score van 80% de duurzaamheidsprijs. Team Bert’s Wig van CTW won met hun oplossing met het laagste budget van slechts 584 euro. Rijkswaterstaat, Team Hoog en Droog, won de prijs voor de beste promotievideo.

Video Bruges4Dike

Bekijk hieronder de video van het experiment van Bruges4Dike.