Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

In augustus weer de héle Noordzeekust schoon

Vandaag opent Stichting De Noordzee de inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour. Sinds 2013 maakt de natuur- en milieuorganisatie samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. “Vorig jaar kon de Tour helaas niet doorgaan, dus ik ben ontzettend blij dat we van 1 tot en met 15 augustus weer met al die strandliefhebbers de héle Noordzeekust gaan schoonmaken”, vertelt projectleider Sebastiaan Verkade.

De strijd aan met vervuiling door sigarettenfilters
De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel. Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: “Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

Door COVID-19 een andere Tour dan gewend
Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien. Projectleider van de Beach Cleanup Tour, Sebastiaan Verkade, vertelt: “Vorige edities liepen we met alle deelnemers van punt A naar punt B en brachten we iedereen met bussen terug naar de startlocaties. Komende zomer willen we dat alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zijn we gaan innoveren en zal het er anders aan toe gaan dan gewend.” Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een zogenaamde Noordzeekraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.

Tour begint over precies één maand
De grootste landelijke schoonmaakactie van Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus en in deze periode zal de gehele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden van het land wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we af in Zandvoort. “Mensen staan te popelen om deze zomer weer het strand op te gaan en iets terug te doen voor de Noordzee. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid voorinschrijvingen,” zegt Verkade. ” De Tour is al jaren een prachtige en verbindende manier om aandacht te vragen voor schone stranden en een gezonde Noordzee. Samen met duizenden bevlogen vrijwilligers een dag buiten de handen uit de mouwen steken, om vervolgens met de resultaten in de hand te werken aan oplossingen. Want uiteindelijk gaat het ons erom om te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terechtkomt.” sluit hij af.

Inschrijven
Iedereen kan zich aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 via www.beachcleanuptour.nl.

Locaties

 Datum  Locatie Zuid  Locatie Noord
 1 aug. 2021  Cadzand  Schiermonnikoog 1
 2 aug. 2021  Groede  Schiermonnikoog 2
 3 aug. 2021  Vlissingen  Ameland 1
 4 aug. 2021  Domburg  Ameland 2
 5 aug. 2021  Renesse  Terschelling
 6 aug. 2021  Ouddorp  Vlieland
 7 aug. 2021  Kwade Hoek  Texel 1
 8 aug. 2021  Rockanje  Texel 2
 9 aug. 2021  Hoek van Holland  Julianadorp
 10 aug. 2021  Monster  Callantsoog
 11 aug. 2021  Kijkduin  Petten
 12 aug. 2021  Scheveningen  Bergen aan Zee
 13 aug. 2021  Katwijk aan Zee  Castricum aan Zee
 14 aug. 2021  Noordwijk  Wijk aan Zee
 15 aug. 2021  Zandvoort  Bloemendaal

 

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzijde steun van de hoofdsponsor en partners.

 

Meer nieuws uit de watersector lezen of volg ons op LinkedIn voor dagelijks het actuele nieuws.