De feestelijke opening van het watertappunt op station Alkmaar (foto: NS).

Op 31 oktober is het NS-watertappunt op station Alkmaar feestelijk geopend. Directeuren van NS en drinkwaterbedrijf PWN tapten water voor wethouder Marcel van Zon van de gemeente Alkmaar en voor de eerste reizigers. De Nederlandse Spoorwegen hebben de ambitie om voor het eind van 2019 op 200 stations in Nederland watertappunten aan te leggen.

Het tappunt op station Alkmaar werd aangemerkt als ‘eerste’, maar is in feite het negende in Nederland. Wél was de Noord-Hollandse stad de eerste die zo’n watertappunt kreeg na de start van de grote NS-campagne voor gratis drinkwater op 200 stations. Op den duur moeten alle 400 NS-stations overigens voorzien zijn van zo’n tappunt. Voor de eerste 200 investeert NS ruim 3 miljoen euro, om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden. In Noord-Holland werkt NS hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN, in andere provincies uiteraard met de drinkwaterbedrijven die daar gevestigd zijn. Na Alkmaar is Heerhugowaard het eerstvolgende station. Tijdens de vorstperiode worden de watertaps verwijderd.

‘Eerste stap op weg naar gratis drinkwater voor iedereen’
NS zegt het aanbieden van drinkwater als extra service te beschouwen. Het wil de toegang tot water zo makkelijk mogelijk maken voor alle OV-reizigers. Regiodirecteur Irma Winkenius: “De opening bij station Alkmaar is de eerste stap naar gratis drinkwater op al onze stations, voor iedereen. We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken. Met het watertappunt komt NS tegemoet aan de groeiende vraag van reizigers naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen. Het drinken van kraanwater is gezond en milieuvriendelijk. Treinen rijden al een aantal jaar volledig op windenergie. Met de watertappunten hopen we bovendien het afval van plastic flessen te verminderen en maken we treinreizen nog duurzamer.”

Meer informatie op www.ns.nl/brengjewaterfles.

Deze spoorkaart toont bij welke stations voor eind 2019 tenminste een watertappunt moet staan. Alkmaar is weliswaar het eerste station dat zo’n tappunt krijgt in de nieuwe campagne, maar acht andere stations gingen de Noord-Hollandse stad al voor (illustratie: NS).