Michael Natschke van Kisters en Martijn Schram van de ICT Group schudden elkaar digitaal de hand. (foto: ICT Group).

De Nederlandse leverancier van ICT-systemen in de watersector ICT Group gaat intensief samenwerken met de internationale softwareleverancier KISTERS. Ze gaan samen slim waterbeheer aanbieden en willen de bedrijven de watersector in Nederland en België voorzien van tools voor slim waterbeheer en innovaties op het gebied van data science en autonome sturing.

Met de producten uit de waterportfolio van KISTERS kunnen de klanten van ICT Group in de toekomst meer water en energie gaan besparen, de leveringszekerheid vergroten en een deeloplossing bieden voor klimaatadaptatie. Volgens Martijn Schram van de unit water & infra van de ICT Group staan in de watersector op dit moment drie onderwerpen centraal. “Het gaat nu vooral om de integratie van Operationele Techniek en IT, de digitale transformatie en cyber security. Met KISTERS hebben we een ideale samenwerkingspartner gevonden om meer IT- en datagedreven oplossingen te bieden. Daarom gaan ICT Group en KISTERS samen slim waterbeheer aanbieden.”

Software

KISTERS is gespecialiseerd in flexibele, efficiënte en toekomstgerichte softwareapplicaties die meet- en voorspellingsdata integreren, beheren, analyseren en toepassen voor slimme watersysteemsturing, het zogenaamde dynamische peilbeheer. Voor de business unit Water & Infra van ICT Group is de samenwerking met KISTERS een mooie aanvulling op de huidige partnerships met systeemleveranciers binnen de operationele techniek, zoals ABB, Siemens, Schneider en Wonderware. Schram: “Met de aanvulling van de KISTERS-oplossingen zijn we in staat om een completere oplossingen te bieden voor slim sturen in het watersysteem en de waterketen.”

Beslissingen ondersteunen

Een Beslissing Ondersteunend Systeem (BOS) met real-time optimalisatie voldoet aan de opkomende behoefte om slim te kunnen sturen en draagt bij aan klimaatadaptatie. KISTERS gebruikt daar een Digital Twin van een specifieke watersituatie voor. De datastromen komen uit WISKI en/of Delft-FEWS en worden gecombineerd met gedetailleerde simulatiemodellen zoals SOBEK, D-Hydro en HEC-RAS. De Digital Twin kan samen met KISTERS Real-Time Optimization (RTO) en het Water Portal worden ingezet. Hiermee krijgen waterbeheerders een tool waarmee ze op een intuïtieve en nauwkeurige manier het peilbeheer kunnen optimaliseren.

Autonoom sturen

Op dit moment worden als onderdeel van ‘slim sturen’ steeds meer stuwen, inlaten en gemalen omgebouwd van handmatig naar automatisch om zodoende sneller, continue (24×7) en meer autonoom te gaan sturen. Dit vergt een integrale OT/IT uitvoering en beheer waar ICT Group en KISTERS samen optimaal invulling aan kunnen geven. Ze gaan samen slim waterbeheer aanbieden.