Watertechnologiebedrijf Paques uit Balk werd in 2018 uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar. Dinsdag 10 april kreeg topman Joost Paques de prijs uit handen van de jury van de Stichting Verkiezing Friese Onderneming (foto: Paques)

De familie Pâques heeft 17 december haar volledige belang van 80 procent in het bedrijf verkocht aan de huidige minderheidsaandeelhouder SKion Water. Het bedrijf van de Duitse ondernemer Susanne Klatten heeft sinds het einde van 2011 een belang in Paques. Voor SKion Water de eerste investering in de watersector. Tegenwoordig opereert SKion Water als groep wereldwijd en realiseert hiermee een groepsomzet van ruim 700 miljoen euro.

SKion Water biedt oplossingen voor de behandeling van vers water en afvalwater voor
zowel de publieke sector als voor industriële klanten. De grootste ondernemingen binnen
SKion Water zijn Ovivo, EnviroChemie Group en ELIQUO WATER GROUP. Met de overname
van Paques kan SKion Water de technologieën van Paques meenemen in het aanbod van
haar ondernemingen en zo het marktpotentieel van Paques vergroten.

Snelle groei

Snelle groei heeft de onderneming Paques in de afgelopen jaren tot een belangrijke speler in de internationale wereld van industriële afvalwaterbehandeling gemaakt. Deze markt maakt grote veranderingen door. De klant van ‘nu en morgen’ vraagt volgens Paques steeds vaker om complete en turn-key oplossingen, projectoplevering en soms zelfs ‘own and operate’ contracten. Daarin meegaan betekent voor Paques een belangrijke uitbreiding van het businessmodel: van technologieontwikkeling, de oorsprong van Paques, naar contracting.

Nieuwe technologieën

Na de eigendomsoverdracht van Paques aan SKion Water, blijft het bedrijf haar activiteiten
voortzetten onder de naam Paques. De vestiging in Balk blijft volledig bestaan. Ook het huidige management en de Raad van Commissarissen blijven ongewijzigd.

Paques zal, net als Ovivo, EnviroChemie and ELIQUO opereren als een zelfstandige onderneming binnen SKion Water. De familie Pâques zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van biomaterialen.

Ook behoudt de familie haar vertegenwoordiging in de Raad van Commissarissen. Tevens blijft de familie namens het bedrijf de relatie met de Watercampus en de Nederlandse watersector onderhouden.