Juryvoorzitter Cees Buisman (Wetsus) maakte de winnaar van de WIS Award bekend gedurende een onlinefinale, die op vrijdag 18 december jl. vanuit Studio Z in Leeuwarden werd uitgezonden (foto: Lucas Kemper)

De Nederlandse scale-up Semiotic Labs heeft met haar innovatie SAM4 bewakingsunit de WIS Award 2020 gewonnen. Juryvoorzitter Cees Buisman (Wetsus) maakte de winnaar 18 december bekend gedurende een onlinefinale. De SAM4 bewakingsunit verzamelt allerlei data, zoals trillingen en energiegebruik.  Aan de hand van geavanceerde algoritmen kan het storingen zien aankomen.

Semiotic Labs ontwikkelde sinds de start van het bedrijf in 2015 een systeem om de conditie van assets te monitoren en opkomende schade in een vroeg stadium te detecteren. Denk bijvoorbeeld aan industriële elektromotoren, pompen, compressoren en ventilatoren. Industriële bedrijven plannen daarmee tijdig onderhoud in voordat machines uitvallen, of als de prestaties afnemen. Zo voorkomen ze ongeplande stilstand van productiemiddelen.

In het hart van de motor.

Semiotic Labs kan dus voorspellen wanneer en waarom machines zoals windturbines, maar ook productieapparatuur in fabrieken en de transportbanden op Schiphol stuk gaan, vooral wanneer die gebruik maken van elektromotoren. “Wij kijken in het hart van de motor. Meer traditionele technieken kijken naar de buitenkant”, aldus oprichter Simon Jagers. Semiotic Labs is overigens geen watertechnologiebedrijf, maar wel actief in de waterwereld.

Semiotic Labs was in 2018 een van de winnaars van de Imagine Chemistry Challenge van Nouryon. De multinational organiseerde al twee keer deze wedstrijd waarbij mensen met innovatieve ideeën voor een toekomstig product of procesverbeteringen zich kunnen melden bij het bedrijf. Sindsdien werken de partijen nauw met elkaar samen.

Veelbelovende markt

De markt voor de SAM4 van Semiotic Labs lijkt volgens WaterAlliance erg veelbelovend. Want in beginsel is de innovatie een kostenbesparende oplossing voor alle partijen in de wereld die motoren hebben, waarvan het noodzakelijk is dat die blijven lopen. De procesindustrie, maar bijvoorbeeld ook de scheepvaart zijn kansrijke eindgebruikers.

Internationale marketingondersteuning

De winnaar van de WIS gaat niet met lege handen naar huis. Zo ontvangt Semiotic Labs behalve een bokaal ook voor 10.000 euro aan internationale marketingondersteuning. Dat het winnen van de prijs als een versneller kan werken voor internationale expansie bewees de vorige winnaar Hydraloop (2018).

De producent van kleinschalige water-recycling-systemen voor woningen en kantoren) kreeg na het winnen van de WIS Award (en overigens ook: andere prijzen) een enorme stroom aanvragen van media én potentiele klanten te verwerken.