Saur Group neemt Amerikaans watertechnologiebedrijf Aqua-Chem over

Aqua-Chem
Vapor Compression Distiller (foto: SAUR).

De Saur Group heeft het in de VS gevestigde waterzuiveringsbedrijf Aqua-Chem overgenomen. De onderneming is gespecialiseerd in waterbehandeling en beschikt over marktleidende technologieën op het gebied van dampcompressiedistillatie, omgekeerde osmose en water voor injectie, het genereren van schone stoom en voorbehandelingsoplossingen. Het bedrijf heeft wereldwijd 165 mensen in dienst en bedient een gevarieerd klantenbestand van meer dan 300 gebruikers in vier eindmarkten: farmaceutica, dranken, energie en militair.

Met Aqua-Chem krijgt de Saur Group een bekend merk en een uitgebreid platform voor industriële waterbehandelingsoplossingen in Noord-Amerika: één van de prioritaire uitbreidingsmarkten van Saur. De onderneming verwacht aanzienlijke synergieën uit de mogelijkheden van cross-selling met bestaande klanten, de ontwikkeling van verhuur en andere service-oplossingen, productiesynergieën en gezamenlijke technische samenwerking.

Synergieën

Saur verwacht dat zijn verkoop van industrieel water als gevolg van de overname zal stijgen tot meer dan 300 miljoen euro in 2022. De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 worden afgerond, afhankelijk van de goedkeuring van de regelgevende instanties en de vervulling van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden.

Overnames

Begin maart 2022 breidde Nijhuis Saur Industries (NSI) zijn industriewaterportfolio uit met de overname van Sodai. Het bedrijf is gespecialiseerd in industrieel waterbeheer en -onderhoud in de energie- en transportsector in Italië. Eerder dit jaar nam het al PWNT (keramische membranen) en Byosis (ammoniumterugwinning) over. NSI verwacht veel van de synergie door samenwerking met het in Milaan gevestigde dochterbedrijf Unidro.