Rijkswaterstaat zette vorige week 150 zalmen met zendertjes uit in De Sieg. (Beeld: Rijkswaterstaat).

Honderdvijftig zalmen met zendertjes zijn vanuit Duitsland onderweg naar Nederland. Vrijdag 10 mei werden de trekvissen in opdracht van Rijkswaterstaat in de Sieg uitgezet, een deel van de Rijn in Duitsland. De route die ze afleggen kan worden gevolgd doordat de zalmen zijn voorzien van zendertjes. De grote vraag is hoe en wanneer ze de Haringvlietsluizen passeren.

Over een tot drie weken worden de eerste zalmen in het Haringvliet verwacht, is te lezen op de website van Rijkswaterstaat. Net voorbij Keulen stroomt de Sieg. Een natuurlijk meanderende rivier met her en der sterke stroomversnellingen. De bodem is er bezaaid met grind en stenen. Dit is het paaigebied van de zalm. Omdat de zalm, in de Rijn uitgestorven in 1950, nog niet op eigen kracht haar populatie in stand kan houden, worden er door onze oosterburen jaarlijks tussen de 1.000.000 en 1.500.000 zalmen uitgezet. Door deze uitzettingen en maatregelen zoals de Haringvlietsluizen op een kier, gaat het langzaam de goede kant op met de zalm.

Detectiestations

In het kader van het project Kierbesluit Haringvlietsluizen zijn er op vrijdag 10 mei circa 150 gezenderde zalmen uitgezet in de Sieg om meer te leren over hun trekgedrag. Door de zenders kan de route van de vissen worden gevolgd. Op strategische locaties in de Rijn in zowel Nederland als Duitsland zijn er detectiestations. Passeert de vis zo’n locatie, dan wordt zijn aanwezigheid geregistreerd. De zalmen zullen binnen één tot drie weken ruim 400 kilometer over de Rijn zwemmen waarna ze de zee bereiken.

Kierbesluit

Doordat de Haringvlietsluizen sinds dit jaar regelmatig op een kier staan kunnen de zalmen, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts, gemakkelijker tussen de zee en hun paaigebieden trekken. Hiermee draagt Rijkswaterstaat bij aan gezonde rivieren met bijzondere vissen.