Via een mobiele app kan de informatie over een watermeter in de hele keten worden gevolgd. (foto: Itron).

Drinkwaterbedrijf PWN gaat blockchain inzetten voor het voorraadbeheer van assets. Vanaf nu kan een PWN-monteur via een app een watermeter volgen van het logistiek centrum tot aan de installatie bij de klant thuis. Via de app wordt er een koppeling gemaakt met de blockchain waarin allerlei informatie wordt vastgelegd. Daardoor is er altijd inzicht in de juiste data. PWN is er van overtuigd dat blockchain-technologie veel voordelen kan bieden voor haar processen.

Suze van der Meulen is innovatiemanager bij PWN. Zij vertelt in een nieuwsbericht op de PWN-website dat een masterclass over blockchain bij de 3D Makers Zone (3DMZ) leidde tot de introductie van blockchain. ‘In de masterclass bekeken we verschillende blockchain toepassingen in relatie tot onze processen. Twee veelbelovende ideeën hebben we vervolgens uitgewerkt in een makathon. Dat is een driedaagse snelkookpan waar we met leerlingen, studenten, experts en start-ups ideeën ontwikkelen tot prototype’, aldus Van der Meulen.

Mobiele app

Vervolgens is een versnellingsteam met medewerkers van PWN, organisatieadviesbureau Accenture, 3DMZ en Axionomic (de blockchain-innovatietak van 3DMZ) met het concept aan de slag gegaan. Zij maakten een mobiele app. Na de presentatie aan de Innovation Board van PWN kreeg het team de opdracht om door te gaan waardoor de haalbaarheid uiteindelijk aangetoond kon worden. Vervolgens werd er naar schaalbaarheid gekeken en beoordeeld of de blockchain-technologie ook toepasbaar is voor andere assets.

Assetmanagement

In de volgende fase ging het versnellingsteam aan de slag met belangrijke stakeholders zoals producent van kunststofleidingsystemen Pipelife en aannemers Van Baarsen en C. Ris. Toen bleek dat blockchain óók gebruikt kan worden voor het  voorraadbeheer van aanboorzadels, een onderdeel dat gebruikt wordt om een aftakkingen in buizen te maken. De app is inmiddels uitgebouwd door Accenture en softwarebedrijf MoreApp en is via de blockchain gekoppeld aan het SAP-systeem van PWN, het systeem dat belangrijke informatie van verschillende afdelingen samenbrengt. PWN kan nu alle meta-data van een watermeterplaatsing automatisch verwerken.