In een koud en regenachtig Nieuwegein opende prinses Beatrix (rechts) op 6 februari officieel de derde kolk van de naar haar vernoemde sluis. Zij werd daarbij vergezeld door minister Cora van Nieuwenhuizen (foto: ministerie van IenW).

Prinses Beatrix opende op 6 februari de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis, in het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW. Met het luiden van een scheepsbel markeerde zij het einde van een bouwperiode van 2,5 jaar en gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting van schepen door de nieuwe kolk.

Volgens minister van Nieuwenhuizen mogen de bouwers, bewoners, schippers en bestuurders trots zijn op op hetgeen zij samen hebben bereikt: “De historische Beatrixsluis is door deze uitbreiding klaar voor een toekomst met een toenemend transport over water. De 3e kolk zorgt dat binnenvaartschepen de sluis vlot en veilig kunnen passeren.”

Feestelijke parade van schepen
Om de 3e kolk officieel te openen, luidde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij het buitenhoofd van de 3e kolk een scheepsbel, waarna een grote strik loskwam, de roldeur opzijschoof en de scheepslichten op groen gingen. Toen volgde een feestelijke parade van schepen die samen als eerste door de geopende kolk werden geschut. Deze vlootschouw werd aangevoerd door de RWS 59 ir. Josephus Jitta, vernoemd naar de architect van de monumentale dubbele schutsluis.

Lekkanaal verbreed om ruimte te maken
Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouw. De twee sluishoofden zijn ieder 30×60 m. Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren die ieder 490.000 kilo wegen en 28 m breed, 14 m hoog en 6,25 m dik zijn. In de 3e kolk is 44.875 m3 beton en 17.900 ton wapening verwerkt. Om ruimte voor de 3e kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is het Lekkanaal verbreed. Ten noorden van de sluis is het kanaal tussen de 40 en 90 m breder geworden en zijn 11 extra ligplaatsen gecreëerd. Ten zuiden van de sluis is het kanaal met maximaal 105 m verbreed. Voor de volledige verbreding is 2 miljoen m3 materiaal ontgraven.

Het werk is nog niet klaar
In de komende weken wordt de kolk geleidelijk opengesteld, waardoor nog enkele puntjes op de i kunnen worden gezet. Tot 4 maart zijn de andere twee sluiskolken ook in bedrijf, zodat er altijd meerdere kolken beschikbaar zijn voor de scheepvaart. Vanaf 4 maart tot de zomer worden de bestaande kolken en het oude sluiscomplex gerenoveerd en wordt het Lekkanaal verder verdiept. In die periode kunnen grotere schepen alleen worden toegelaten tot de 3e kolk met ontheffing. In het najaar zijn ook alle onderhoudswerkzaamheden die nog worden uitgevoerd aan het complex afgerond en zijn alle drie de kolken weer volledig in gebruik.