Paques Biomaterials
foto: Paques Biomaterials

Paques Biomaterials bouwt in 2023 op het terrein van de Duitse energieleverancier GETEC in Emmen een extractie demo-installatie. Hier gaat het bedrijf uit organische afvalstromen het volledig biologisch afbreekbare biopolymeer PHA produceren. Drie jaar later moet er een commerciële extractiefabriek staan. De totale investering van de demo-installatie en de extractiefabriek bedraagt 58 miljoen euro. Er komen circa 40 nieuwe banen.

Paques Biomaterials ontwikkelde een proces om vanuit organische afvalstromen het volledig biologisch afbreekbare biopolymeer te produceren: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Voor de productie zijn verschillende afvalwaterstromen bruikbaar, zoals zuiveringsslib uit rwzi’s. Maar ook reststromen van een papierproducent of suikerrijk water van een snoepfabriek zijn geschikt. De basis van het productieproces is gebaseerd op vetzuurrijke afvalstromen, die de bacteriën in het proces als voeding gebruiken.

Poeder

Bacteriën slaan de vetzuren op als energiereserve, waardoor er een polymeerrijke biomassa ontstaat. PHA wordt in een gepatenteerd proces uit deze massa gehaald, waarna er een poeder overblijft. Dat is inzetbaar als een natuurlijke plastic vervanger in verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld als alternatief voor het gebruik van conventionele plastics in o.a. verven, beton, kleding, cosmetica en in de landbouw. Het materiaal is licht en vormbaar, is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties, als in zoet en zout water.

Slibverwerker HVC

Het bedrijf opende twee jaar geleden op het terrein van slibverwerker HVC in Dordrecht al een installatie om PHA te maken. Een groot aantal geïnteresseerde bedrijven kon zo het nieuwe materiaal testen en toe te passen in hun producten als alternatief voor plastic. Paques Biomaterials kan hier 25 kilo PHA per dag maken. Paques Biomaterials neemt in 2024 een definitieve investeringsbeslissing over de bouw van een full scale plant. Die heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 6.000 ton PHA.