Neo Nanobubble Generator zorgt voor hogere opbrengst bij aardbeienkweker
De Neo Nanobubble Generator van Moleaer (foto: Moleaer).

De Amerikaanse fabrikant Moleaer heeft een tweede Neo Nanobubble Generator geplaatst bij aardbeienteler De Peelkroon in America. De nanobubbles zorgen voor een zeer efficiënte zuurstofoverdracht in het gietwater en dragen door hun fysisch/chemische eigenschappen bij aan een betere gewasopbrengst. Ook zorgen de bubbles voor de onderdrukking van pathogenen en de reductie van biofilms, stelt Michiel de Jong van Moleaer.

Moleaer ontwikkelde in 2016 een industriële methode om gassen in vloeistoffen op te lossen. Hierbij ontstaan nanobubbles. De extreem kleine belletjes (in het nano-bereik) hebben door hun afmetingen specifieke chemische en fysische eigenschappen. Een belangrijke eigenschap is dat de belletjes nauwelijks opstijgen en daardoor veel efficiënter het gas kunnen overdragen in de waterkolom. Het leidde tot de ontwikkeling van diverse machines voor waterzuiveringsinstallaties, oppervlaktewaterbehandeling, tuinbouw en de professionele visteelt.

Na de succesvol afgeronde proef in de aardbeienteelt bij het onderzoeksinstituut voor de tuinbouw Delphy in 2020 ging Moleaer op zoek naar een commerciële aardbeienteler om op te schalen. Rob van Enckevort van aardbeienteler De Peelkroon in America wilde het apparaat graag in zijn bedrijf toepassen. Begin 2020 plaatste Moleaer de eerste Neo Nanobubble Generator bij de aardbeienteler.

Hogere opbrengst door Neo Nanobubble Generator 

Met succes, want de opbrengst ging een flinke stap vooruit met over het algemeen grovere aardbeien. De teler kon een en ander goed vergelijken want op zijn andere locatie waren alle factoren zoals ras, plantdatum, lichtintensiteit etc. gelijk, behalve de nanobubbles. Recent is op de tweede locatie van de aardbeienteler een Neo Nanobubble Generator geplaatst. De zuurstofflessen die hij eerst gebruikte zijn nu niet meer nodig.

Veel belangstelling

Ook telers van andere gewassen hebben volgens De Jong van Moleaer veel belangstelling voor het innovatieve apparaat. “We hebben ook klanten die komkommers, tomaten, sla en andere gewassen kweken. Het concept van het oververzadigen van gietwater met zuurstof brengt voor hen vergelijkbare voordelen als bij de aardbeienteelt met zich mee.”

Volgende stap

Het gaat volgens hem om een groeiende markt. Dealer Royal Brinkman verkoopt dan ook steeds meer machines in binnen- en buitenland. “Wij zijn in Nederland in de tuinbouw begonnen. De volgende stap is dat we het apparaat aanbieden voor oppervlaktewaterbehandeling en afvalwaterzuivering.”

In de afvalwaterzuivering is met name grote winst te behalen in het verbeteren van alfawaarden door de invloed van oppervlakte actieve stoffen te reduceren. Hierdoor zijn forse besparingen op de energieconsumptie van fijnebellensystemen te realiseren. Andere toepassingen zijn H2S-reductie, anti-fouling en (blauw)algenbestrijding in oppervlaktewater.

Het hoofdkantoor van Moleaer Inc. bevindt zich in de USA waar inmiddels ruim 50 specialisten werken aan R&D, productontwikkeling en nieuwe markttoepassingen. Het Europese team omvat inmiddels een zestal personen.

 

meer nieuws uit de watersector.