Overstromingswaarschuwingen
De overstromingen in Sydney (foto: Royal HaskoningDHV).

Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV hebben, samen met het Australische team van Royal HaskoningDHV, een systeem ontwikkeld dat aan de hand van de real-time neerslagverwachting een voorspelling geeft van de rivierwaterstanden. Dit systeem kon zich bewijzen tijdens de recente overstromingen in de Australische deelstaat New South Wales. Bewoners worden door de technologie tijdig gewaarschuwd.

In New South Wales hebben vorig weekend extreme hoeveelheden neerslag tot overstromingen geleid. In sommige delen van de staat is meer dan 700 millimeter neerslag gevallen. Maar liefst drie keer zoveel als gemiddeld in maart in dit gebied valt. Tijdige waarschuwingen voor dergelijke overstromingen zijn erg belangrijk voor de overheden en hulpdiensten, die dan actie kunnen ondernemen om slachtoffers en schade aan persoonlijke bezittingen en infrastructuur te voorkomen.

Flash Flood Forecast
In Parramatta, een stadsdeel van Sydney, waarschuwt Nederlandse watertechnologie de noodhulpdiensten voor overstromingen vanuit de Parramattarivier. Het gebied rond deze rivier is erg heuvelachtig en sterk verstedelijkt, waardoor grote hoeveelheden neerslag kunnen leiden tot plotselinge overstromingen. De Nederlandse bedrijven Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV hebben, samen met het Australische team van Royal HaskoningDHV, een ‘Flash Flood Forecast’-systeem ontwikkeld en geïmplementeerd dat een voorspelling geeft van de rivierwaterstanden. Met input van de neerslagradar voorspelt een model hoe de situatie zich over de komende 12 uur ontwikkelt. In een dashboard wordt alle informatie overzichtelijk bij elkaar gebracht. Op basis van deze informatie bepalen de noodhulpdiensten en lokale overheid waar en wanneer maatregelen genomen moeten worden, zoals eventuele evacuaties.

Nog niet zwaar op de proef gesteld
Op dit moment is het echter relatief rustig in dit deel van het gebied. Een stuk verderop in de deelstaat zijn echter duizenden mensen geëvacueerd. Hoewel het systeem dus nog niet echt in zware omstandigheden is getest, heeft het de autoriteiten in Parramatta wel degelijk geholpen. De Flash Flood Forecast-technologie stelde de lokale overheid namelijk in staat om, vóór de piek van het extreme weer, al maatregelen af te schalen omdat duidelijk werd dat er geen verdere impact te verwachten was voor de gevoelige delen van het stroomgebied. Zo hielp het Parramatta Flash-systeem de autoriteiten om op het juiste moment de juiste actie te ondernemen.

Nowcasting
Door de klimaatverandering komen extreme buien vaker voor dan vroeger en over de hele wereld zijn wetenschappers bezig met de ontwikkeling van technologie, modellen, systemen en algoritmen om dergelijke extreme neerslag, en de gevolgen ervan, beter te kunnen voorspellen. In Nederland zijn bijvoorbeeld Deltares, Wageningen University & Research en het KNMI bezig met onderzoek naar zogeheten ‘nowcastingmethoden’.

Overstromingswaarschuwingen
In Parramatta, een stadsdeel van Sydney, waarschuwt Nederlandse watertechnologie de noodhulpdiensten voor overstromingen vanuit de Parramattarivier (foto: Royal HaskoningDHV).