Minister Cora van Nieuwenhuizen voor de Maeslantkering (foto: Rijkswaterstaat).

Alle vijf stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat in Nederland waren op 3 januari gelijktijdig dicht. Dit is nog nooit eerder voorgekomen. Het betrof de Maeslantkering, de Hollandse IJsselkering en de Hartelkering in de omgeving van Rotterdam, de Oosterscheldekering in Zeeland en de opblaasbare stormvloedkering Ramspol in Overijssel. De sluiting van de Maeslantkering was om meerdere redenen bijzonder.

Niet alleen komt het zelden voor dat de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg in stormcondities dichtgaat – de laatste keer was in de nacht van 8 op 9 november 2007 – opmerkelijk was vooral dat het waterpeil eigenlijk niet hoog genoeg was om sluiting te rechtvaardigen. Normaal gaat de Maeslantkering pas – automatisch – dicht als het water in Rotterdam 3 meter boven NAP dreigt te komen, maar op 3 januari werd die grens ‘handmatig’ verlaagd tot 2,60 meter boven NAP. Rijkswaterstaat vond de zuidwesterstorm een goede aanleiding om de kering weer eens in stormcondities te testen. Sinds november 2007 vindt enkel jaarlijks in september een ‘functioneringssluiting’ plaats. De Maeslantkering kan overigens een waterstand van 5 meter boven NAP tegenhouden.

Hoog bezoek bij sluiting Maeslantkering
Het unicum had hoog bezoek naar het EIC Mainport in Rozenburg gelokt. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was er, evenals directeur-generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom, hoofdingenieur-directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid en directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam. Minister Van Nieuwenhuizen maakte tegen 14:45 uur bekend dat de computer van de Maeslantkering aangegeven had dat de kering dicht moet. Vanaf dat moment duurde het nog twee uur voordat de grote stalen deuren, die vol lopen met water, helemaal tegen elkaar zaten.