In 2017 sleepte CirTec BV de tweejaarlijkse Aquatech Innovation Award in de wacht met hun technologie voor het terugwinnen van toiletpapier (cellulose) uit rioolwater (foto: Aquatech).

Verstedelijking en online sensoren zijn de belangrijkste trends onder de genomineerden voor de Aquatech Innovation Award 2019. Een jury van deskundigen heeft twaalf innovatieve technologieën genomineerd. “De kwaliteit van de inzendingen voor de Innovation Awards was dit jaar bijzonder hoog”, zegt juryvoorzitter prof.dr.ir. Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van het Europese expertisecentrum voor duurzame watertechnologie Wetsus.

Er waren inzendingen in vier categorieën; de jury nomineerde in elke categorie een drietal inzendingen die meedingen naar de Overall Award. Het gaat om innovaties en technologieën wereldwijd die de internationale watermarkt drastisch kunnen veranderen. “Wat de jury altijd verbaast, is dat er elke twee jaar weer zoveel nieuwe innovaties zijn. We staan steeds opnieuw verstelt van het enorme innovatiepotentieel van de watersector, dat met deze awards in de schijnwerpers wordt gezet”, aldus Buisman.

Winnaars bekendgemaakt tijdens AIWW
De winnaar in elke categorie en de ‘overall’ winnaar van de Aquatech Innovation Award 2019 worden op 4 november bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de Aquatech Amsterdam. De vier categorieën waarom het gaat, zijn Innovation – not yet to market, Process control technology & Process automation, Waste water treatment en Water Supply (drinking water, clean water, including point of use). De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%).

Belangrijke trends: automatisering en verstedelijking
“We zagen twee duidelijke trends in de inzendingen dit jaar”, zegt Buisman. “Ten eerste was er een duidelijke stijging in het aantal sensoren dat gebruikmaakte van online parameters die eerder nog niet konden worden gemeten. Hierdoor kan de watersector meer worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd. De tweede trend die we als jury zagen was verstedelijking. Door de uitdagingen op het vlak van warmte, afval en resource recovery waarmee stedelijke gebieden worden geconfronteerd, wordt het verschil tussen steden en het platteland steeds groter. Innovaties op het gebied van watertechnologie dragen bij aan oplossingen hiervoor.”

De genomineerden
Dit zijn de twaalf genomineerden:
Categorie Innovation – not yet to market
• flowIQ® 2200 – Kamstrup
• Kaumera Nereda Gum – Royal HaskoningDHV
• PipeDiver Laser – Xylem Europe GmbH

Categorie Process control technology & Process automation
• DropletSens-NO3 – SouthWestSensor Limited
• GoAigua’s IoT and Big Data platform – GoAigua
• OPTIWAVE 1400 C – Krohne Nederland

Categorie Waste water treatment
• ABX –  Aquafortus Technologies Limited
• Flowrox Corona – Flowrox Oy
• Sewtree – ATB WATER GmbH

Categorie Water supply
• MPC-NanoBubble – LG Sonic BV
• Self-cleaning Metalmembranes – Metalmembranes.com BV
• BatcoSense – SIGRIST-PHOTOMETER AG

Nieuw: het Innovation Award Dinner
Nieuw dit jaar is het Aquatech Innovation Dinner, de avond voorafgaand aan de beurs en direct na het Aquatech Innovation Forum en de AIWW-opening. Tijdens dit diner in Amsterdam kunnen de gasten onder het genot van een hapje, een drankje en live muziek netwerken met andere waterprofessionals van over de hele wereld. Na het diner is er een programma met diverse sprekers op het gebied van innovatie.

Meer informatie over de genomineerden vindt u hier.