Hydraloop
De eerste Hydraloop Casace opstelling in Nederland (foto: Hydraloop).

Voetbalvereniging ONT uit het Friese Opeinde nam 11 oktober de eerste Hydraloop Cascade opstelling in Nederland in gebruik. De club gebruikte jaarlijks 700.000 liter water, voornamelijk voor de douches van de 600 leden. Zes apparaten behandelen nu het water zodat het voor de tweede keer als toiletspoeling kan dienen. Dat levert jaarlijks een waterbesparing van 300.000 liter op.

Voor de club is het waterrecyclesysteem de derde fase in de groene drietrapsraket: eerst zonnepanelen, daarna van het gas af en nu het waterrecyclesysteem. ”We hebben er met zonnepanelen voor gezorgd dat we zelfvoorzienend zijn wat betreft elektriciteit en we zijn bezig om het gebruik van gas af te bouwen. Nu komt het derde project: na elektra en gas volgt het water. Het past in de volgorde en in ons beleid. We zijn de eerste sportclub in Nederland met dit systeem, als dorpenclub zijn wij daar trots op‘’ vertelt voorzitter Jeen Visser aan Omrop Fryslân.

Voorbeeldfunctie

Het project van Hydraloop bij voetbalclub ONT werd mede gerealiseerd door steun van Sportinnovator. Sportinnovator wil met het project een voorbeeldfunctie geven aan andere sportverenigingen en accommodaties. Verschillende geïnteresseerden waren aanwezig bij de opening, waaronder SC Cambuur. De profclub uit Leeuwarden is in een vergevorderd stadium met de bouwplannen van het nieuwe stadion en is serieus geïnteresseerd in het toepassen van het waterrecyclingsysteem, zo vertelt Edgar van Perlo, projectleider van het nieuwe Cambuurstadion.

Partnernetwerk

Hydraloop sleepte al een groot aantal prijzen en onderscheidingen in de wacht met haar innovatieve manier van grijswater recycling. Het bedrijf uit Leeuwarden groeit snel en opende het afgelopen jaar kantoren in de Verenigde Staten en in het Midden-Oosten. Vandaag beschikt Hydraloop over een uitgebreid partnernetwerk op alle continenten. In de documentaire ‘Brave Blue World’, die te zien is op Netflix, wordt het bedrijf voorgesteld als een van de oplossingen van de wereldwijde watercrisis.

Zes stappen

CEO Valkieser van Hydraloop geeft aan dat ONT de allereerste sportclub is die douchewater op deze manier opnieuw gebruikt. Daar komt nog wel heel wat bij kijken. “Wij gebruiken geen filters voor het reinigen, want die verstoppen. We hebben een zestal stappen, met onder meer bezinking, vuil op laten drijven, het injecteren van luchtbelletjes. Wat er overblijft wordt helemaal gedesinfecteerd.” Dinsdag 14 december staat Hydraloop op de World Expo in Dubai.

Bekijk hier een video van het project