erkenning voor Nederlandse watertechnologiebedrijven
In 2021 werden Nijhuis Saur en NX Filtration in het zonnetje gezet. (beeld: GWI).

Twee Nederlandse water technologiebedrijven zijn deze week bekroond door het internationale magazine Global Water Intelligence. Nijhuis Saur Industries won een Global Water Award in de categorie ‘Industrieel Project van het Jaar’. NX Filtration werd tweede in de categorie ‘Breakthrough Technology Company’. De winnaars worden gekozen door de lezers van het magazine. De prijzen werden 2 juni virtueel bekend gemaakt door GWI-uitgever Christopher Gasson.

De Awards worden jaarlijks uitgereikt door Global Water Intelligence (GWI) en worden in verschillende categorieën om veelbelovende initiatieven in de water-, afvalwater- en ontziltingssectoren die de internationale waterindustrie te erkennen en te belonen.

Innovatieve zuivering

Nijhuis Saur bouwde bij L’Oreal in Parijs een waterzuiveringsinstallatie waarmee jaarlijks 75.000 m3 water kan worden hergebruikt. Er wordt een scala aan processen toegepast, waaronder flocculatie en flotatie, een membraanbioreactor, slibbehandeling en een systeem voor omgekeerde osmose. Het proces is volledig geautomatiseerd en Nijhuis Saur gebruikt 3D-technologie voor verbeteringen in de uitvoering van projecten zonder productieonderbrekingen.

Waterhergebruik

Tijdens de prijsuitreiking bedankte CEO Menno Holterman van Nijhuis Saur L’Oréal voor het feit dat zij ‘launching customer’ wilden zijn.  Bij het implementeren van innovatieve technologieën is succes immers niet gegarandeerd. Holterman is blij dat de technologie goed functioneert. ‘Deze technologie geeft een boost aan onze passie om niet alleen innovatie wereldwijd succesvol uit te rollen, maar tegelijkertijd ook een stevige bijdrage te leveren aan de circulaire economie’, liet Holterman weten.

Nanofiltratie

NX Filtration heeft een onderscheiding gekregen in de categorie ‘Het meest baanbrekende technologiebedrijf van het jaar’. Nadat het bedrijf grote projecten in Indonesië en Zweden won, volgde wereldwijd een aantal pilots, een enorme toename van de productiecapaciteit en de uitbreiding van het verkoopteam om de baanbrekende technologie naar de wereld te brengen.