Het Pharmafiltersysteem in de kelder van het nieuwe Erasmus MC (foto: Pharmafilter BV).

Op Wereldwaterdag nam het Erasmus MC in Rotterdam officieel het Pharmafiltersysteem voor afvalverwerking en waterzuivering in gebruik. Met dat systeem regelt het academisch ziekenhuis zijn eigen afvalverwerking en waterzuivering. Op de afdelingen staan ruim honderd Tonto’s (vermalers) die het afval, waaronder biologisch afbreekbare materialen, via de riolering afvoeren naar het filtersysteem onder in het gebouw.

Het systeem reduceert de afvalstroom via een vergistings- en ontwateringsstap. Organisch afval – waaronder wegwerpmaterialen van bioplastics, feces en etensresten – zet de installatie om in biogas. Het resultaat is aanzienlijk minder afval. Bovendien geeft het systeem uitsluitend schoon water – zonder medicijnresten – terug aan het oppervlaktewater van Rotterdam. Het Erasmus MC wil in de toekomst het water op meerdere plekken hergebruiken.

Na drie jaar is het zover
Het Erasmus MC is het eerste academische ziekenhuis dat het zuiveringssysteem gebruikt. Al in maart 2016 tekenden het Erasmus MC en Pharmafilter BV daarvoor het contract. Het systeem is eerst geïnstalleerd in de nieuwbouw van het Erasmus MC, die in mei 2018 werd opgeleverd. In januari 2019 is het actief kool, dat onderdeel uitmaakt van de zuiveringsstappen van het afvalwater, geleverd en vanaf dat moment kon het systeem langzaam aan worden opgeschaald. Later zal het Pharmafilter ook worden geïnstalleerd in het Erasmus MC-Sophia en in het faculteitsgebouw.

Speciaal ontwikkelde afbreekbare materialen
Voor een goede werking van het systeem ontwikkelde Pharmafilter enkele veelgebruikte voorwerpen – zoals bedpannen en vuilniszakken – van 100% afbreekbaar bioplastic. Met de introductie van deze wegwerpmaterialen ontstaat volgens het bedrijf “een veiliger en meer hygiënische situatie voor patiënt, medewerker en ziekenhuisomgeving”. Ook zijn minder logistieke bewegingen in het ziekenhuis nodig om afval af te voeren.

Wereldwaterdag: een geschikt moment
De betrokken partijen leek het wel een goed idee om de officiële ingebruikname te plannen op Wereldwaterdag, 22 maart 2019. Die feestelijke handeling is uitgevoerd door Ernst Kuipers (voorzitter van de Raad van Bestuur Erasmus MC), Eduardo van den Berg (directeur Pharmafilter) en Arno Bonte (de Rotterdamse wethouder van Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie).