"De eerste kunststofweg ter wereld" noemen de makers (Kws, Wavin en Total) het. Het fietspad ligt in Zwolle en werd op 11 september in gebruik genomen (foto: Wavin/Twitter).

De eerste Plastic Road ter wereld is op 11 september in Zwolle in gebruik genomen. De dertig meter lange proefstrook in het fietspad langs de Deventerstraatweg is gemaakt van hergebruikt kunststof en bestaat uit holle elementen die niet alleen ruimte bieden aan kabels en leidingen, maar ook een functie vervullen in de waterberging en -afvoer.

Volgens de makers – VolkerWessels-dochter KWS, Wavin en Total – is het fietspad de eerste plastic weg ter wereld. In november komt er nog een tweede versie in Giethoorn, eveneens in Overijssel. Het fietspad wordt opgebouwd uit losse elementen die vooraf worden gefabriceerd. Op de locatie wordt het pad vervolgens uit die holle elementen in elkaar gezet.

Uiteindelijk vervanging van asfalt
KWS kondigde oktober 2016 een samenwerking aan met Wavin en Total voor de ontwikkeling van de kunststofweg. Het idee erachter is dat deze kunststofwegen uiteindelijk asfalt gaan vervangen. Het concept Plastic Road werd in 2015 voor het eerst geïntroduceerd door KWS. Het gaat om de toepassing van gerecycled plastic, dat wordt omgezet in lichtgewicht holle modules. In de elementen is ruimte voor kabels en leidingen, maar ook voor waterberging en -afvoer.

Bij de onthulling werd het ontwerp van de elementen goed duidelijk (foto: provincie Overijssel).

Pilot moet antwoord geven op verschillende vragen
De dertig meter lange proefstrook in Zwolle is de ultieme praktijktest voor een aantal ontwerpideeën. Zo willen de makers kijken of de verbindingen tussen de elementen bestand zijn tegen de verkeersbewegingen. Ook kan worden beoordeeld of de ontwerpoplossing die is bedacht om te voorkomen dat de lichtgewicht constructie gaat drijven bij een hoge grondwaterstand, voldoet aan de verwachtingen.