Marker Wadden
Foto: Natuurmonumenten / Peter Leenen

Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de categorie ‘Habitat’. Ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom wonnen de prijsvraag waarin jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun projecten worden bekroond. Zij maakten hun ontwerpen voor Marker Wadden in opdracht van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis.

De Marker Wadden zijn nieuw aangelegde natuureilanden in het Markermeer en maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Op de eilanden neemt de natuur het over en dat maakt dit project tot een succes, volgens de jury. “Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering: de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project”, aldus de jury. André Rijsdorp van Natuurmonumenten: “Wij hebben bij dit project ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Het doet ertoe hoe iets eruitziet. Natuurmonumenten is dan ook superblij met deze Award voor de ontwerpers.”

Natuur centraal bij ontwerpopgave

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben bij de aanleg van Marker Wadden gekozen voor het ontwerp dat zorgde voor een open, gevarieerd en beleefbaar landschap. Voor het plan heeft uitvoerder Boskalis Vista landschapsarchitecten ingehuurd. Bij het uitzetten van de opdracht voor de nederzetting kozen de opdrachtgevers voor het ontwerp van Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom. Hun plan voegde zich het beste bij het nieuwe landschap, een vooraf meegegeven ontwerpeis. Daarnaast was een voorwaarde dat de nederzetting duurzaam gebouwd werd en geheel ‘off grid’ moest functioneren.

Lees meer nieuws uit de watersector