aquathermie te stimuleren
Zo werkt een aquathermieproject in Leidschendam (infographic Dunea).

Drinkwaterbedrijf Dunea gaat een groot winkelcentrum in Leidschendam met rivierwater koelen. Daarvoor tekenden Dunea en investeerder Unibail-Rodamco-Westfield begin maart een contract. Dunea levert hiermee voor het eerst aquathermie. De werkzaamheden starten in de loop van 2019 en de verwachte oplevering is in 2020.

Volgens de betrokken partijen is het een van de grootste aquathermie-projecten in Europa. Zo gaat er straks 200.000 liter water per uur naar het winkelcentrum om te koelen. Het water komt van de rivieren Maas en Lek. Dunea pompt het naar de duinen om drinkwater te maken. In de winter is het zo koud dat dat het via een warmtewisselaar water uit de warmteopslag kan laten afkoelen, zonder dat dit nadeel oplevert voor de drinkwaterproductie. Deze koude wordt dan ook opgeslagen in de grond en weer gebruikt in de zomer.

Warmte-overschot
De winkelboulevard krijgt straks te maken met een warmte-overschot vanwege alle lampen en winkelend publiek. Die warmte wordt opgeslagen in de grond om te hergebruiken als het gebouw verwarming nodig heeft. Het vermogen van de installatie is 1,5 megawatt. De verwachte energielevering is 3200GJ (GigaJoule) per jaar

Lees hier het persbericht