Bondskanselier Angela Merkel spreekt met de slachtoffers van de overstromingen in Schuld (foto: Bundesregierung/Bergman)

De Duitse Bondsregering en de deelstaten richten een noodfonds op voor de slachtoffers van de recente overstromingen. In totaal willen ze 30 miljard euro uittrekken. Hierover bereikten de partijen 11 augustus tijdens een videoconferentie overeenstemming. Ook komt er een waarschuwingssysteem voor mobiele telefoons, evenals nieuwe sirene-installaties. Daarnaast onderzoekt de regering of er een verplichte verzekering tegen natuurrampen kan komen.

Kanselier Merkel spreekt van een ‘ongekende verwoesting.’ De schade van het noodweer van vorige maand in Duitsland is waarschijnlijk zo’n 30 miljard euro. Volgens de eerste schattingen is alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor meer dan 13 miljard euro schade aangericht, heeft deelstaatpremier Laschet gezegd in het deelstaatparlement, meldt de NOS.

Laschet zei dat er in Noordrijn-Westfalen schade is aan 150 scholen, en dat acht scholen zwaarbeschadigd zijn. Ook zijn zo’n 250 instellingen als apotheken, dokterspraktijken en poliklinieken door het noodweer getroffen.

Verder zijn veel huizen, wegen en spoorlijnen verwoest. Bij de overstromingen in Duitsland kwamen meer dan 180 mensen om het leven en vielen honderden gewonden. De Duitse justitie is een onderzoek gestart, waaruit moet blijken of er sprake is geweest van “dood en verwonding door nalatigheid”.

De federale regering draagt eveneens 400 miljoen euro bij aan noodhulp. Het geld is bedoeld om noodsituaties voor burgers te helpen overbruggen en om onmiddellijke schade in de land- en bosbouw, de economie en gemeenten te herstellen. De Bondsregering zal snel de nodige wettelijke regelingen treffen en ook de Bundestag en de Bundesrat willen snel een beslissing nemen over de noodsteun.

Nieuwe sirenes

Door de overstromingen waren er stroomstoringen die ervoor zorgden dat het sms-systeem dat moet waarschuwen niet werkte. Volgens de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zijn sirenes misschien bruikbaarder dan gedacht. Daarom trekt ze 88 miljoen euro uit voor de modernisering en installatie hiervan. Ook komt er een waarschuwingssysteem voor mobiele telefoons. De waarschuwing wordt dan niet verzonden als een persoonlijke SMS, maar is vergelijkbaar met een radiosignaal. De federale regering werkt momenteel aan een rechtsgrondslag hiervoor.

Verplichte verzekering

De bondregering en de deelstaten willen dat zoveel mogelijk eigenaren van onroerend goed moeten verzekerd moeten zijn tegen natuurrampen. De mogelijkheden van particuliere verzekeringsbescherming tegen natuurrampen zijn in Duitsland momenteel niet volledig uitgeput. Daarom onderzoeken ze of een verplichte verzekering voor bescherming tegen natuurrampen mogelijk en zinvol is.

Bekijk hier de persconferentie