Het BlueEarth Data Platform van Deltares is vrij toegankelijk. (Afbeelding: Deltares).

Deltares lanceerde dinsdag 8 september het BlueEarth Data platform dat wereldwijde data op van oceanen, kusten en rivieren bevat. Deze data kunnen gratis worden gebruikt door waterspecialisten en -beheerders over de hele wereld. Het BlueEarth Data platform maakt deel uit van BlueEarth, een geïntegreerd open platform met informatie en tools om watergerelateerde planningsprocessen te ondersteunen.

Volgens Jaap Kwadijk van Deltares is het nieuwe dataplatform een grote stap voorwaarts. “BlueEarth Data verbindt de onderzoekswereld die werkt aan kust- en rivieroverstromingen. En nog belangrijker is dat BlueEarth Data door open toegang aan te bieden de eerste stap zet om informatie over wereldwijde overstromingsgevaren binnen handbereik te brengen. Dat is een voorwaarde voor transparantie bij de besluitvorming.”

Interactie

De mondiale data zijn momenteel gegroepeerd onder de thema’s Overstromingen, Kustbeheer en Offshore. Deze thema’s omvatten wereldwijde datasets, waaronder voorspellingen voor rivierafvoer en stormvloed, veranderingen in de kustlijn, dieptemeting en golf condities. Ook zijn data-services van derden opgenomen om de integratie van de verschillende data-services en de interactie met de communitiy te versterken.

Acties inplannen

Tijdens extreme gebeurtenissen zijn de beschikbaarheid van dagelijkse voorspellingen van getijden en golven op lokale en regionale schaal de sleutel tot het tijdig plannen van acties. Het wereldwijde operationele voorspellingssysteem voor getijden en golven kan hiervoor deze informatie op elke locatie ter wereld leveren. Gebruikers kunnen mondiale verwachtingen van waterpeil en stijging en stromingen bekijken, maar kunnen ook de tijdreeksdata in detail bekijken en downloaden.

Uitbreiding

Binnenkort wil Deltares samen met onze gebruikers het aantal datasets op het platform verder uitbreiden. Het kennisinstituut moedigt gebruikers aan om feedback en mogelijkheden voor samenwerking te delen om zo nieuwe oplossingen te kunnen aanbieden.