Deltares neemt nieuwe Deltagoot met een monstergolf officieel in gebruik

Tijdens de officiële opening kreeg menigeen een nat pak. Foto: Twitter.

De goot is 300 meter lang, 5 meter breed en 9,5 meter diep. De aanleg van de Deltagoot heeft 26,5 miljoen euro gekost, maar Deltares hoopt op termijn met de faciliteit miljoenen te gaan besparen. “Een besluit over dijkrenovaties is op basis van onze tests beter te onderbouwen”, zegt Deltares-onderzoeker Bas Hofland in Cobouw. “Je bespaart al gauw vele miljoenen als je kunt aantonen dat bestaande constructies langer mee kunnen. Hier kun je een stukje dijk van 5 meter 1 op 1 testen.”

Groningse dijken

In de aanloop naar de opening vandaag is de nieuwe 300 meter lange golfgoot in gereedheid gebracht voor een test van Groningse zeedijken. Dat gebeurt in opdracht van drie waterschappen. Proeven in de bijna 10 meter diepe goot moeten uitwijzen of 70.000 vierkante meter Noorse steen op de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl nog voldoende standzeker is bij storm. De resultaten worden direct toegepast in het dijkversterkingsproject ‘EemshavenDelfzijl’ van waterschap Noorderzijlvest. Door dit specifieke dijktype met lange en korte golven te beproeven is het resultaat ook bruikbaar voor diverse andere dijken van dit type.

Getijdencyclus

De nieuwe Deltagoot is niet alleen de grootste, maar ook de meest geavanceerde golfgoot van de wereld. Waterbouwkundigen kunnen hogere golven genereren, maar kunnen tijdens golfexperimenten ook het waterniveau variëren, zoals tijdens een getijdencyclus. De goot is in de eerste plaats bedoeld voor Nederlandse zeeweringen, bestaande uit dijken en duinen, maar ook vanuit het buitenland is er belangstelling voor de nieuwe testfaciliteit.

Vanmiddag is ook het Kennis-innovatiecontract voor 2016-2017 ondertekend. Overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven leggen in dit contract hun gezamenlijke ambities vast.