Delfland
Awzi De Nieuwe Waterweg (foto: Delfland).

Het college van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft ingestemd met het uitwerken van een andere techniek voor de collectieve zuivering Westland. De huidige nabehandelingstechniek met ozon voldoet waarschijnlijk niet aan de nieuwe eisen van het Rijk. Tuinders en hoogheemraadschap wachten inmiddels al erg lang op die nieuwe normen.

geactualiseerd op 23 februari, 17.25u

De glastuinbouwers zijn verplicht restwater van hun teelten te ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen, voor zij het mogen lozen op het riool. Een deel van de ondernemers in Westland vroeg Delfland enkele jaren geleden deze taak centraal voor hen uit te voeren op awzi De Nieuwe Waterweg. Het hoogheemraadschap stemde daarmee, maar de collectieve zuivering moet nog worden gerealiseerd. “Wij zouden het water op onze zuiveringen gaan nabehandelen met ozon. Toen duidelijk werd dat er een Nederlandse norm in de maak was voor bromaat, hebben wij besloten hiermee in afwachting van die norm te wachten om desinvestering te voorkomen”, zegt de woordvoerster van Delfland.

Ook andere micro’s

Collectief zuiveren levert volgens Delfland schoner water op en is energiezuiniger dan individuele zuiveringen bij de glastuinbouwbedrijven. Bovendien worden naast gewasbeschermingsmiddelen ook andere microverontreinigingen uit het water gehaald, waaronder medicijnresten. De kosten voor de collectieve zuivering worden gedragen door de Waterzuiveringscoöperatie Westland.

Ozon alleen niet voldoende

Het vereiste zuiveringsresultaat kan worden bereikt door nabehandeling met ozon, maar daaraan zitten enkele haken en ogen. Bij deze techniek wordt het in het aangevoerde water aanwezige bromide namelijk omgezet in bromaat. Voor bromaat wordt door de rijksoverheid al enige tijd gewerkt aan een Nederlandse norm. Naar het zich laat aanzien, kan de collectieve zuivering op basis van ozon hieraan niet voldoen. Daarom kijkt Delfland in opdracht van Waterzuiveringscoöperatie Westland naar alternatieven. Het meest kansrijk lijkt volgens het hoogheemraadschap een combinatie van ozon en actief kool. Het college heeft ingestemd met verdere uitwerking van deze techniek. Ook de kosten daarvoor worden gedragen door Waterzuiveringscoöperatie Westland.

Wachten op de norm

Het hoogheemraadschap kon door de onduidelijkheid over de norm voor bromaat lange tijd geen investeringen plannen voor de nabehandeling van het restwater van de glastuinbouwers. Het heeft diverse malen aan het ministerie van IenW gevraagd welke norm het nu moet hanteren. Het RIVM bleek bezig om informatie te verzamelen voor een advies aan het ministerie, dat immers de waterkwaliteitsnorm voor bromaat voor het oppervlaktewater vaststelt. Het RIVM gaf verder aan dat bromaat vanwege de mutagene werking mogelijk het stempel zeer zorgwekkende stof (zzs) krijgt. Hiervan moet Delfland de lozing zo minimaal mogelijk houden. “Wij zijn nog steeds in afwachting van de definitieve bromaatnorm”, zegt de woordvoerster. “In afwachting daarvan onderzoeken we de mogelijkheden van de combinatie ozon en actief kool.”