Sales manager Marit van Veen van Cirtec nam de prijs in ontvangst. (foto: Aquatech).

Met de technologie voor het terugwinnen van toiletpapier (cellulose) uit rioolwater sleepte CirTec BV de Aquatech Innovation Award 2017 in de wacht. De teruggewonnen vezels kunnen worden gebruikt in de wegenbouw. De vakjury oordeelde dat de Cellvation technologie een perfect voorbeeld is voor de circulaire economie. Professor Cees Buisman van Wetsus reikte op 30 oktober de prijs uit aan sales manager Marit van Veen.

De winnende technologie ‘Cellvation’ is ontwikkeld in samenwerking met KNN Cellulose. Inmiddels zijn er op meerdere plaatsen in het land fietspaden gerealiseerd met het teruggewonnen wc-papier. Dankzij de terugwinning bespaart een rwzi op energie en op chemische kosten. Ook wordt er minder slib geproduceerd. De Cellvation installatie staat bij Alkmaar op rwzi Geestmerambacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Deze installatie werd 29 juni 2017 in gebruik genomen en de ontwikkeling is gesubsidieerd door de Europese Unie en is onderdeel van het SMART-Plant consortium.

Haalbaarheid
De inschrijvingen voor de Aquatech Innovation Award werden beoordeeld op innovatie, haalbaarheid en duurzaamheid. Cellvation scoorde hoog bij alle drie. ”We hebben het gehele proces gezien, dus we geloven absoluut in de haalbaarheid”, zei hij. “De innovatie zit in het feit dat alle stappen met elkaar verbonden zijn: niet alleen is de cellulose uit het rioolwater gehaald, het is ook verwerkt tot een product dat kan worden hergebruikt.”

Record aantal inschrijvingen
Voor de Aquatech Award 2017 werden maar liefst 78 inschrijvingen ontvangen, verdeeld over vijf categorieën. Dit aantal werd door de onafhankelijke vakjury teruggebracht tot 14 genomineerden en één speciale vermelding. De winnende inzending van het bedrijf CirTec BV kreeg vervolgens van de jury de eerste prijs in de categorie ‘Waste water treatment’ en kreeg ook de overall prijs.