Breda wil dat ziekenhuis stopt met lozen van medicijnresten

Het Amphia moet maatregelen nemen om te voorkomen dat in het nieuwe ziekenhuis nog langer medicijnresten rechtstreeks in het riool terecht komen. Dagblad De Stem meldde donderdag 23 november dat de gemeenteraad van Breda het bestuur van het ziekenhuis oproept om snel in actie te komen.

Volgens De Stem vinden zeven van de elf fracties in Breda dat Amphia niet alleen op papier een groen bedrijf zijn. Het ziekenhuis ondertekende de zogeheten Green Deal Zorg, maar zal ook in de praktijk moeten laten zien dat het een milieuvriendelijk ziekenhuis is. Onder het motto ‘een kikker hoeft niet aan de medicijnen, laat Amphia haar eigen water zuiveren’, wordt het bestuur van het ziekenhuis opgeroepen snel in actie te komen.

Ontlasting
Het Amphia erkent het probleem. “Het klopt dat medicatieresten bij ons in het afvalwater terecht komen”, zegt woordvoerster Judith Jansen in De Stem. Volgens de woordvoerster gaat het echter alleen om resten die via de ontlasting van patiënten in het riool terechtkomen. Niet restanten van gebruikte medicijnen. Die gaan terug naar de apotheker terug en worden op de gebruikelijke manier vernietigd.

Pharmafilter
Het Amphia onderzoekt of het plaatsen van een Pharmafilter een oplossing kan bieden. Ook zijn er in het verleden maatregelen genomen om de lozing van medicatieresten tegen te gaan. Zo is de colonscopie waarbij contrastvloeistof wordt gebruikt, vervangen door een onderzoekmethode waarbij een CT-scan wordt gebruikt.