Uit metingen blijkt dat het gaat om een organische verontreiniging (foto: Brabantse Delta).

Op 8 oktober kreeg waterschap Brabantse Delta een melding van zwart stinkend water rond het gemaal Heerjansland bij Stampersgat. De dagen daarna zijn door het waterschap verschillende veldinventarisaties uitgevoerd om de omvang van de verontreiniging in beeld te krijgen. Het blijkt te gaan om 25.000 kubieke meter verontreinigd water. Naar de bron wordt nog gezocht.

Het waterschap heeft verschillende monsters genomen, die in het laboratorium worden onderzocht (foto: Brabantse Delta).

Na metingen door het waterschap is gebleken dat de verontreiniging organisch van aard is. Maar het is een raadsel waar het zwarte water vandaan komt. “We hebben meteen onderzoek gedaan naar de bedrijven in de buurt, naar het riool en naar de perswaterleidingen, maar daar geen verontreinigingsbron aangetroffen”, zegt een woordvoerster van het waterschap. “Bovendien hebben we nog niet precies vast kunnen stellen uit welke stoffen de verontreiniging bestaat, alleen dat deze organisch is. Het zwarte water vertoont ook niet de structurele kenmerken van influent.” Het waterschap blijft daarom doorgaan met puzzelen en onderzoeken. A.s. donderdag hoopt het weer wat meer te weten, als een nieuwe set watermonsters uit het laboratorium terugkomt.

Druk bezig met opruimen
Ondertussen is Brabantse Delta hard aan het werk om het verontreinigde water weg te halen. Eerst is het gemaal uitgeschakeld, zodat het verontreinigde water niet stroomafwaarts de Mark en Dintel kan bereiken. Vervolgens wordt nu het verontreinigde water weggepompt en met vrachtwagens naar het riool in Roosendaal vervoerd. Dit is volgens het waterschap de beste oplossing voor het milieu, omdat het verontreinigde water op deze manier niet in overig oppervlaktewater terechtkomt.

Opmerkelijk: geen vissterfte
Ondanks het feit dat het verontreinigde water ‘dood’ is – er zit geen zuurstof in het water –, zijn er geen dode vissen aangetroffen. Dat lijkt er volgens Brabantse Delta op te wijzen dat de vissen eerder zijn gevlucht voor het verontreinigde water en dat de verontreiniging dus niet in één keer is gedumpt, maar geleidelijk bij Heerjansland terecht is gekomen.

Het zwarte water bij Heerjansland (foto: Brabantse Delta).