Ook de tweede deurkas van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie (foto: Topview)

De tweede deurkas van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is de afgelopen maanden succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. Dat meldt aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels). De partijen spreken van een mijlpaal. Het project verliep in het verleden niet voorspoedig door een constructiefout.

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen werkt de aannemerscombinatie sinds 2016 in IJmuiden aan de grootste zeesluis ter wereld: 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

De aanleg van de zeesluis liep door een constructiefout een vertraging op van ruim twee jaar. Volgens de planning kunnen de eerste schepen niet in 2019, maar uiterlijk eind januari 2022 gebruikmaken van de nieuwe sluis.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemde de aanzienlijke vertraging van het project in de zomer van 2018 in een brief aan de Tweede Kamer een grote tegenvaller en zeer teleurstellend.

Gecontroleerd afgezonken
De afgelopen maanden verliep het project beter. Zo slaagde de aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) erin het caisson ruim 18 meter gecontroleerd af te zinken. Hierbij werd de deurkas met een gewicht van 150.000 ton centimeter voor centimeter op de juiste diepte geplaatst. Daarmee is het bouwwerk aanzienlijk groter dan de deurkas aan zeezijde die vorig jaar op zijn definitieve plek is gelegd.

Robotarmen
Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas met behulp van op afstand bestuurbare spuitlansen weg te spuiten. Robotarmen zorgden vervolgens voor het afvoeren van het zand. Door camera’s op diverse plekken onder de vloer van het caisson, sensoren en meetinstrumenten werd dit proces zeer nauwgezet 24/7 gemonitord. Nu het caisson op zijn plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opgevuld met beton. Ook wordt er verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.