Sinds kort wordt het water in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion verwarmd via een nabijgelegen waterwinning van drinkwaterbedrijf Brabant Water. (Afbeelding: Brabant Water).

Sinds kort wordt het water in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion verwarmd via een nabijgelegen waterwinning van drinkwaterbedrijf Brabant Water. De warmte uit de ruwwaterleiding zorgt rechtstreeks voor de energie waarmee het zwembad kan worden verwarmd. Deze manier van verwarmen staat ook wel bekend als aquathermie.

Op de website van Brabant water vertelt Eric van Griensven, directeur Bestuurszaken van Brabant Water dat deze vorm van warmtewinning in Brabant uniek is. “Nergens hebben we zo’n grote kans op het vlak van warmte-uitwisseling als hier met het zwemstadion. Een deel van het door ons opgepompte grondwater gaat via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het zwemstadion. Hier wordt een klein beetje warmte uit het water gehaald en afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes. Vervolgens wordt het water in het waterproductiebedrijf gezuiverd om als drinkwater voor onze klanten.”

CO2-reductie

Dankzij aquathermie kan het zwemwater met veel minder gas worden verwarmd. In totaal wordt er zo’n 450.000 m3 gas per jaar bespaard, een vermindering van 80%. Samen met de nieuwbouw van de Tongelreep die straks ook duurzaam verwarmd wordt, komt het totaal neer op een besparing van 750.000 m3 gas. Een flinke reductie van de CO2-uitstoot. De warmtepompen draaien bovendien niet meer op gas, maar krijgen stroom van 3400 zonnepanelen.

Meer projecten

Het aquathermie-project in Eindhoven staat niet op zich. Het Netwerk Aquathermie lanceerde onlangs een overzicht van aquathermie projecten in Nederland. Het gaat om projecten waarbij warmte en kou uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED) worden toegepast. “De komende tijd voegen we meer praktijkprojecten toe waar het hele netwerk z’n voordeel mee kan doen”, stelde Treja Akkerman van het Netwerk Aquathermie.