zondag, september 25, 2022
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sterke dijken voor hoge biodiversiteit | 5 oktober

5 oktober 2021 | 11:00 - 11:45

Agenda watersector water agenda

Sterke dijken voor hoge biodiversiteit
dinsdag 5 oktober 11:00-11:45

registreer hier voor het webinar

 

Nederland staat voor grote opgaven. Klimaatverandering leidt de komende decennia tot zeespiegelstijging, hogere piekafvoeren op de grote rivieren en langere periodes van droogte. En onze bijzondere natuur, die van internationale betekenis is, wordt nog altijd bedreigd. Op korte termijn zijn daarom bestuurlijke keuzes nodig om natuurlijke oplossingen vaker toe te passen.

Eén van die keuzes gaat over het vinden van een nieuwe balans tussen dijkversterking, waterveiligheidsbeheer en riviernatuurherstel. Ooibos in de uiterwaarden is er maar weinig en toch wordt het gekapt, omdat het opstuwing van het water veroorzaakt en daarmee het risico op een overstroming. De nieuwe Waterwet, die niet langer alleen naar de waterhoogte kijkt, maar ook naar andere faalmechanismen van de dijk, maakt het nu echter mogelijk om de 1500 kilometer die de komende 30 jaar wordt versterkt iets sterker te maken zodat er meer ruimte ontstaat voor opgaande vegetaties en er geen ooibos meer hoeft te worden gekapt. Hoe dat zit en hoeveel dat extra kost is uitgerekend.

Registreer hier voor het SpraakWater webinar ‘sterke dijken voor hoge biodiversiteit’ met Alphons van Winden (directeur Bureau Stroming), Matthijs Kok (professor Flood Risk TU Delft) en Liesbeth Bakker (professor Rewilding Ecology WUR).

Water agenda

Gegevens

Datum:
5 oktober 2021
Tijd:
11:00 - 11:45