Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Opening Mobiel Informatiecentrum Bodemdaling | 7 september

7 september | 16:15 - 17:00

evenementen watersector

Graag nodigen we u uit voor de opening van het Mobiel Informatiecentrum Bodemdaling. Het informatiecentrum, gevestigd in een tiny house gemaakt van lisdodde, is een reizende expositie over bodemdaling in Het Groene Hart en is bedoeld om inwoners, ondernemers, agrariërs, overheden en iedereen die geïnteresseerd is op een laagdrempelige manier te informeren over het thema. Het Mobiel Informatiecentrum wordt geopend door wethouder Ad de Regt (gemeente Woerden) en gedeputeerde Meindert Stolk (Provincie Zuid-Holland). Na de opening is het voor alle aanwezigen mogelijk om een kijkje te nemen in het informatiecentrum. Ook u als pers bent van harte uitgenodigd!

Datum:            dinsdag 7 september

Tijdstip:           16.15 – 17.00 uur

Locatie:           Tuincentrum De Bosrand, Rietveld 36a, Woerden (parkeren mogelijk op het parkeerterrein van het tuincentrum)

Toelichting

Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Wat kun je er aan doen? In het centrum leest u, via een ‘skyline’ van het Groene Hart, alles over bodemdaling; wat het is, wat de gevolgen zijn voor de stad en op het land, wat er aan gedaan wordt en wat u er zelf aan kunt doen.

Het Mobiel Informatiecentrum – het tiny house- is gemaakt van lisdodde en zwarte els. Daarmee is zichtbaar gemaakt dat er iets gemaakt kan worden van gewassen die op nat veen (door hoger waterpeil) worden geteeld en goed groeien op natte veenbodem. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zal deze zakken door zijn eigen gewicht. Als je het water er uitpompt, bijvoorbeeld om de grond bruikbaar te maken voor de landbouw, klinkt de bodem in. In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen; schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. In 1000 jaar tijd is de veenbodem wel 5 meter gedaald. Dit huisje laat zien:

  • hoe we met natuurlijke materialen uit onze grond in de toekomst huizen kunnen bouwen (biobased bouwen) en de materialen na sloop opnieuw kunnen gebruiken (circulair bouwen).
  • hoe we met natte teelten een alternatief verdienmodel kunnen hebben voor boeren die voor hun werk afhankelijk zijn van natte veenbodem.

Het Mobiel Informatiecentrum is ontwikkeld door de provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, gemeente Alpen aan den Rijn en gemeente Woerden en is onderdeel van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. Het Groene Hart heeft een veenbodem en daardoor veel last van bodemdaling, zowel in het agrarisch als stedelijk gebied. Binnen de Regio Deal werken 8 regionale overheden, de rijksoverheid, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven samen aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Dit gebeurt door ruim 20 innovatieve experimenten uit te voeren. De kennis en oplossingen die in de regio worden verzameld, kunnen ook op andere plaatsen in Nederland en mogelijk internationaal worden toegepast. Meer informatie leest u op www.bodemdalingdebaas.nl.of kijk naar de film die gemaakt is over het informatiecentrum via https://bit.ly/38heftN

U bent van harte welkom!

Gegevens

Datum:
7 september
Tijd:
16:15 - 17:00

Locatie

Tuincentrum De Bosrand
Rietveld 36a
Woerden, Utrecht 3443 XC Nederland
+ Google Maps