Zonsondergang op het strand van Westenschouwen op Schouwen-Duiveland (foto: Creative Commons).

Zeeuwse en Zuid-Hollandse kustgemeenten zijn tijdens de internationale toerismebeurs ITB in Berlijn verkozen tot de beste duurzame kustbestemming wereldwijd. Binnen de categorie kustbestemmingen staan Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden op nummer 1 van de Green Destination top 100. De prijs werd afgelopen week in ontvangst genomen door de wethouders en burgemeesters van de betrokken gemeenten.

De beste duurzame kustbestemming ter wereld heeft meer te bieden dan groen en natuur. De jury keek namelijk ook naar het aanbod aan horecagelegenheden en authentieke dorpen en stadjes. Die trekken behalve veel gezinnen ook natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en watersporters uit binnen- en buitenland. Daarnaast leveren alle vier de gebieden bijzonder inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

De trotse gemeentebestuurders tijdens de prijsuitreiking in Berlijn (foto: Green Destination).

Quality Coast Award
Het is niet voor het eerst dat deze kustgemeenten in de prijzen vallen. Ze ontvingen eerder al een QualityCoast Award. De vier ‘QualityCoast’-gebieden waarover het gaat zijn Schouwen-Duiveland, Veere, Goeree-Overflakkee en Westvoorne. Volgens de jury van de QualityCoast Award kenmerkt deze Nederlandse delta zich door uitzonderlijke natuurgebieden, waar zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo’s en andere bijzondere vogels te vinden zijn. Verder staan de gebieden bekend om het schone zwemwater en blinken ze volgens de jury uit in duurzaamheid.

De zogenoemde QualityCoast Awards is een initiatief van de Europese Unie. Met dit programma willen de EU kustgemeenten in Europa duurzamer en milieuvriendelijker maken. Gemeenten en bedrijven die meedoen, worden iedere twee jaar beloond voor hun werk op dit gebied.

Alle prijswinnaars van de Green Destination top 100 vindt u hier.