Waterschapinitiatief Phario wint innovatieprijs

Het waterschapproject Phario (PHA bioplastics) heeft de titel ‘Water Innovator of the Year 2018’ gewonnen. Het project, waarbij bioplastic wordt gemaakt met actief slib van een rwzi, werd uit drie genomineerden gekozen door een vakjury, het publiek van het Watervisiecongres en internetstemmers.

Phario is een samenwerking tussen waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Scheldestromen, waterschap Hollandse Delta, Wetterskip Fryslan, Energie en Grondstoffen fabriek, SNB, HVC en Paques. De Phario-partners ondersteunen ook verder onderzoek en ontwikkeling via Wetsus en TU Delft.

Positieve business case
Het Phario-project heeft laten zien dat het mogelijk is om in alle seizoenen goede kwaliteit bioplastic te maken met actief slib van de rioolwaterzuivering Bath (Brabantse Delta). Het proces is volgens de initiatiefnemers goed controleerbaar en er is een positieve business case. De waterschappen bereiden nu verdere opschaling voor, zodat afnemers van het plastic kunnen gaan testen in diverse toepassingen van het materiaal. Toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden in plastic films, afbreekbaar worteldoek en alternatieven voor spaanplaat.

Watervisiecongres
De Water Innovator of the Year-verkiezing was een onderdeel tijdens het Watervisiecongres, georganiseerd door het Watervisieplatform. Er werd gezocht naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Belangrijk hierbij was niet alleen de technologie, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. Het Watervisieplatform is een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en Evides Industriewater.