De Interceptor is volgens de ontwikkelaars in staat om 50.000 kg afval per dag op te vissen – onder optimale omstandigheden zelfs 100.000 kg per dag (foto: The Ocean Cleanup).

The Ocean Cleanup onthulde op 26 oktober in Rotterdam een uitvinding om de wereldwijde stroom plastic afval aan te vallen bij de bron: de rivieren. Zij voeren het plastic immers naar de oceanen. Daarmee is de Interceptor, in circa vier jaar ontwikkeld, een aanvulling op de veegarm die momenteel wordt getest in de Stille Oceaan.

De Nederlandse non-profitorganisatie The Ocean Cleanup wil vóór het einde van 2025 de duizend meest vervuilende rivieren in de wereld aanpakken. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de plasticvervuiling in de oceaan, aldus The Ocean Cleanup. “Om de oceanen echt van plastic te ontdoen, moeten we zowel de erfenis opruimen als de kraan dichtdraaien, om te voorkomen dat meer plastic in de eerste plaats de oceanen bereikt. De combinatie van onze oceaanreinigingstechnologie met de Interceptor bestaat nu uit oplossingen om beide kanten van de vergelijking aan te pakken”, zei Boyan Slat, oprichter en ceo van The Ocean Cleanup, bij de presentatie in de haven van Rotterdam.

Al vier Interceptors gebouwd
De Interceptor is een schaalbare oplossing om plastic riviervervuiling te onderscheppen en kan wereldwijd worden ingezet. Het systeem is volgens de ontwikkelaars in staat om 50.000 kg afval per dag op te vissen – onder optimale omstandigheden zelfs 100.000 kg per dag. Tot op heden zijn er vier Interceptors gebouwd. Twee systemen zijn al operationeel in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde systeem is naar Vietnam verscheept en wordt daar geïnstalleerd in Can Tho in de Mekong Delta. Het vierde systeem zal worden ingezet in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Verder heeft ook Thailand zich aangemeld voor de implementatie van een Interceptor in de buurt van Bangkok en hebben meer waterbeheerders over de gehele wereld belangstelling getoond, waaronder een in LA County (VS).

Duizend rivieren zorgen voor 80 procent van het afval
Eerst heeft The Ocean Cleanup onderzoek laten doen om het probleem in kaart te brengen. Daarbij werd vastgesteld dat duizend van de honderdduizend rivieren in de wereld (1 procent) verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van het afval dat de oceanen binnenkomt. De onderzoeksresultaten zijn door The Ocean Cleanup gevisualiseerd in een interactieve kaart.

De drijvende barrière die wordt gebruikt om het afval in het systeem te leiden, overspant slechts een deel van de rivier (foto: The Ocean Cleanup).

Geen hinder voor scheepvaart en rivierleven
De Interceptor werkt volledig op zonne-energie en heeft ingebouwde lithium-ionbatterijen waarmee hij dag en nacht kan werken zonder geluid of uitlaatgassen. Het systeem is verankerd aan de rivierbedding om de natuurlijke stroming van de rivier te gebruiken om het plastic op te vangen en werkt daardoor 24/7 autonoom. De drijvende barrière die wordt gebruikt om het afval in het systeem te leiden, overspant slechts een deel van de rivier. Zo is er geen of nauwelijks hinder voor de scheepvaart of voor de dieren die in de rivier leven. Een met internet verbonden boordcomputer bewaakt de systeemprestaties, het energieverbruik en de eventuele slijtage van de componenten.